Društvo

Svratište za decu ulice u Nišu više ne postoji

Deca koja su većinu vremena provodila na niškim ulicama ostala su bez Svratišta gde su mogla da se ugreju, obuku, dobiju hranu, ali i edukuju. Projekat koji je bio omogućio da sedam godina radi utočište za decu ulice u Mačvanskoj ulici br. 23 je završen, a u međuvremenu nije pronađeno rešenje da se Svratište održi.

svrtiste-slika

Deca iz nefunkcionalnih porodica u Nišu koja dane provode u prosjačenju ili prinudnom radu, trenutno nemaju gde da se sklone sa ulice jer je Svratište u Nišu zatvoreno.

Sonja Šumonja koja je radila kao vaspitač i edukator u Svratišu od 2009. do 2015. godine kaže da je kroz Svratište prošlo oko 500 dece, uzrasta od 10 do 19 godina.

„U Svratištu koje je radilo četiri sata dnevno je bilo između 10 i 25 deteta, a tokom vrelih i hladnih i više njih jer nisu mogla da budu na ulici odnosno na raskrsnicama gde su prala šoferšajbne na kojima smo ih uglavnom i viđali“, kaže Sonja Šumonja.

Svrtište je bilo finansirano iz Globalnog fonda i Unicefa i radilo je ukupno sedam godina, a obuhvatalo je rad volontera tj. edukatora da pomažu mališanima da se vrate u sistem obrazovanja i da im pružaju zdravstvenu podršku.

„Kako su ta deca bila „nevidljiva“ u pravnom sistemu jer nisu imala lična dokumenta, projektom smo im obezbeđivali ona osnovna, pružali psihološku i zdravstvenu pomoć jer je u samom Svrtištu dežurao lekar jednom nedeljno. Tokom zime deca u Svratištu su mogla da se ugreju i da dobiju neki topli napitak i užinu, a organizovane su i akcije prikupljanja zimske odeće i obuće, knjiga i školskog pribora“, dodaje Šumonja.

Nadležni u Nišu su upoznati sa ovim problemom i ističu da razmišljaju o najboljem rešenju a koji zahteva odgovorni pristup odnosno zakonsko i adekvatno rešenje za brigu dece sa ulice.

Rešenje ne bi podrazumevalo da Svratište bude na istom mestu, jer je, kako saznajemo, objekat u privatnom vlasništvu, koje je nedavno prodato i spremno za rušenje da bi investitior izgradio stambenu zgradu na tom mestu.

U međuvremenu, mladi starosti od 7 do 18 godina tokom zimskih dana utočište mogu da potraže u niškom Domu za decu i omladinu „Duško Radović“.

Trenutno je u Domu sedmoro dece, a sledeće godine ova ustanova bi trebalo da proširi kapacitete sa novim prostorijama za prihvatilište.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com