Društvo

Svratište za decu ulice otvoreno u Romskom kulturnom centru u Nišu

Svratište za decu ulice koje je počelo s radom u Romskom kulturnom centru (RKC) u Nišu trenutno pohadja 19 dece, rekao je danas direktor RKC Svetislav Jovanović. U svratište dolaze i romska daca i neromska, kao i deca koja žive na ulici, ali i ona koja potiču iz ekonomski ugroženih porodica.

Jovanović je kazao da deca u svratištu imaju psiho-socijalnu podršku i pomoć pri učenju, kako bi se što lakše ponovo uključila u obrazovni sistem.

“Radimo i sa porodicama iz kojih deca dolaze, da i njih ojačamo, da ih zaposlimo i stambeno zbrinemo i tim putem obezbedimo da se deca vrate u porodice”, izjavio je Jovanović. Prema njegovim rečima, svratište za decu ulice je otvoreno zahvaljujući projektu “Na putu ka svratištu” koji Romski kulturni centar realizuje uz pomoć programa Svis pro, Udruženja “Otvoreni klub” i Romskog udruženja “Cvetno sunce”. “Projektom je predvidjeno da svratište radi 10 meseci, ali nadamo se da će nakon Nove godine preći u nadležnost grada i nastaviti da radi kao trajna usluga koja će se finansirati iz budžeta grada”, istakao je Jovanović.   

 

On je kazao da je svratište dobilo neophodnu opremu, četiri kompjutera i televizor, ali se radi na tome da se dodatno opremi, kako bi deci bilo privlačno da dodju, jer će moći i da se igraju i da uče, ali i da “nešto pojedu i popiju”.

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović je izjavila da je prioritet grada da svratište postane trajna usluga, posredstvom Centra “Mara“.

“Grad je obezbedio sredstva za tu namenu i imamo edukovane ljude koji će pružati ovu uslugu zajedno sa Romskim kulturnim centrom i Centrom za porodični smeštaj. Zbog uvodjenja te usluge neće biti dodatnog zapošljavanja u “Mari”, rekla je Davidović.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je kazala da je gradu veoma bitno da što manje dece, naročito romske, ima na ulicama.

“Trenutno ih je najviše tokom vikenda i praznika i to na raskrsnicama i u blizini verskih objekata. Teško je reći kada više nećemo imati decu na ulici koja prose, jer ima i dece koja dolaze iz drugih mesta”, izjavila je Sotirovski.

Ona je rekla da je “jako bitno” da asistenti i volonteri koji rade u svratištu motivišu biološke porodice da ne šalju decu da rade na ulici, već da ih šalju Romski kulturni centar da nešto nauče.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com