Društvo

Svojim izumom već oduševili Evropsku go federaciju

Mladi niški gimnazijalci, kao Učenička kompanija Tengen Systems, iznenadili su posetioce i žiri ovogodišnjeg sajma učeničkih kompanija. Oni su se predstavili optimizacijom turnira misaonih igara kao što je šah ili go i u konkurenciji od oko 34 ekipa  osvojili su prvo mesto. Uglavnom nisu prvi put na ovakvom takmičenju pa ih ni rezultat koji su napravili neće uspavati. Polako se pripremaju za novi izazov  koji ih očekuje već u maju kada se održava nacionalno takmičenje učeničkih kompanija. Najbolja ekipa sa ovog takmičenja otputovaće u Pariz  i tamo se sresti sa vršnjacimaiz cele Evrope. Borini  đaci priznaju da put izgleda primamljivo, ali kažu, sačekaće, ipak, da prođe nacionalno takmičenje.

„Drago nam je što smo osvojili prvo mesto na regionalnom takmičenju. Osmislili smo način na koji će turniri u misoanim igrama  svima olakšati dolaženje do podataka  o rezultatima. Na ovakvim turnirima se sve radi ručno i protok informacija je jako slab. Tabele se pišu ručno na nekom papiru, a onda se sto ljudi nađe ispred table da pogleda razultet“, kaže Nikola Ilić, učenik drugog razreda računarskog odeljenja. On je i došao na ideju da urade nešto ovako. “Na ovaj način će rezultati svima i us vakom trenutku biti dostupni kao i sva dešavanja na turniru”.

David Bujić, Nikolin drug iz odeljenja pokušava da objasni kako funkcioniše cela njihova inovacija.

„Proizvod kojim smo se predstavili sastoji se iz celog sistema“, kaže David. „U sebi sadrži i neke manje komponente koje sve to objedinjavaju , imamo pamet sat koji će  zameniti stare mehaničke satove koji su se do sada koristili u šahu ili za go. On će imati i nove funkcionalnosti pored same digitalizacije . Takođe imamo računar na kome će biti  dostupne sve informacije potrebne za organizaciju turnira i njih će isključivo voditi organizatori. Posebno je važna veb stranica koja će biti svima na raspolaganju kako bi se pratili razultati na turniru“,  kaže David.

U pobedničkoj ekipi su, pored Nikole i Davida i Nikola Mitrović, učenik drugog razreda kao i Jovana Stojanović i Kristina Živković, učenice trećeg razreda računarskog odeljenja.

Devojke kažu da su one u njihovoj kompaniji mareketing agenti, ali  pomažu i sa drugim zaduženjima. Već su napravile i planove za budućnost, a ono što je najvažnije, predstavile  su svoj proizvod I nekim važnim ljudima.

„Imamo u planu da  se sa svojim izumom predstavimo na Niš-openu koji će se održati 30. i 31.marta u Nišu, a naš proizvod je već predstavljen Evropskoj go federaciji čime se posebno oduševla kancelarka Evropske go federacije  Jana Hricova“, kažu Kristina i Jovana. „Juna ćemo organizovati  svoje takmičenje, odnbosno turnir u gou u kome ćemo korsititi naš sistem. Tako  ćemo najbolje pokazati kako sve funkcioniše u stvarnosti i na pravom turniru. Turnir ćemo organizovati ovde u školi, a potrudićemo se da dovedemo što više mladih učesnika za koje pripremamo i nagrade“.

Nikola Mitrović dodaje da ih pre toga očekuje veliki izazov. Maja je nacionalno takmičenje u Novom Sadu. Oni ne bi da daju prognoze, ali se svi slažu da  odlazak u Pariz izgleda primamljivo.

Svojim učenicima i njihovim rezultatima posebno se ponosi profesorka Ana  Ivić Veljković. Ona već nekoliko godina unazad na ovakvim takmičenjima pobeđuje sa svojim ekipama, a đaci koje ona vodi pokazuju veliku dozu invenitvosti, kreativnosti i inovativnosti.

“Pored osvojenog prvog mesta treba napomenuti da je  škola izašla na takmičenje sa čak 4 ekipe, a to je  20 učenika koji su aktivno uključeni u  rad preduzetničke sekcije, a pored toga imamo isto toliko učenika  koji prati rad sakcije u školi i koji se interesuje za jedan drugačiji vid učenja koji njima nedostaje u redovnoj nastavi”, kaže profesorka  Ana Ivić Veljković. ” Deca u preduzetničkoj sekciji  stiču ozbiljno iskustvo u dodir sa zvaničnim kompanijama. Uče se poslovnom kontaktu sa klijentima, sami vrše korespodenciju. Oni sami sve odrade , od početka do kraja”, kaže profesorka Ana Ivić Veljković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com