Kuhinjica

Svi recepti za zimnicu: paprika, šarena salata, paradajz, karfiol…

Paprika je jedno od najpopularnijih povrća u svetu. Postoji mnogo vrsta a najpopularnija je podela na ljute i slatke. Ovo povrće zauzima počasno mesto u pravljenju zimnice. Svako domaćinstvo čuva neki specijalitet od paprike a mi ćemo vam pokazati razne recepte pomoću kojih ćete ove jeseni obogatiti zimnicu novim I očaravajućim ukusima.

Barena paprika za zimnicu

Postoji mnogo načina spremanja barene paprike i nijedan recept nije pogrešan ali evo jednog kojeg mi preporučujemo za barenu papriku. Treba vam: 7 kg paprike, 4 glavice belog luka i 3 veze peršuna. Za smesu za barenje vam je potrebno: 3 l vode, 1 l sirćeta, 250 gr šećera, 250 gr soli, 1/2l ulja i kesica bibera. Paprike prvo očistiti od semena i drške pa dobro ocediti od vode, pa potom iseckati peršun i luk. Smesu za barenje staviti da provri pa dodavati paprike ali ne smeju postati previše mekane. Onda barene paprike ređati u tegli i dodavati iseckani peršun i luk. Tegle dobro zatvoriti i ostaviti da se ohladi.

Paprike iz rerne za zimnicu

Paprike iz rerne se za čas posla spremaju a smatraju se delikatesom. Evo jednog recepta koji morate da probate. Količinu sastojaka možete da odredite sami. Paprike očistite od semenki i poređajte u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni. Ostavite oko 10 minuta i znaćete da su gotove ako su mekane na dodir. Dok su paprike u rerni seckajte beli luk, peršun i celer. Paprike stavite u teglu pa pospite iseckanim lukom, celerom i peršunom. Pritisnite ih odozgo i držite na tamnom mestu.

Kisela paprika u tegli

Kisela paprika u tegli je idealna zimnica bez konzervansa, a evo na koji način se sprema. Za pripremu je neophodno: 1 l sirćeta, 3 l vode, 150 gr soli i  80 gr šećera. Dobro očistiti paprike pa ih oprati, prosušiti i izbockati čačkalicom. U posudi prokuvati vodu, sirće, šećer, so i ostaviti da se prohladi. U tegli naslagati paprike pa dodati vodu pripremljenu. Potom staviti u šerpu i pasterizovati 20 minuta na 80 stepeni. Ukoliko želite da paprike budu manje kisele dodajte više šećera.

Somborka za zimnicu

Ovaj recept je za ljubitelje ljutog. Biće vam potrebno: 4 kg paprike somborke, 200 ml ulja, 200 gr soli, 200 ml alkoholnog sirćeta, 200 gr šećera, pola kesice konzervansa, pola kesice vinobrana i biber po ukusu. Dok paprike čistite ostale sastojke pomešati u šerpu i ostaviti da proključa. Dodati paprike i smanjiti vatru. Svaku papriku treba bariti po minut pa ih vaditi i slagati u tegle. Između njih sipati biber pa kad se sve paprike naređaju dodati vodu u kojoj su se kuvale.

Pasterizovana paprika

Ovaj jednostavan recept se može ujedno primeniti i na kornišone i zeleni paradajz.  Za ovaj recept će vam biti potrebni sledeći sastojci: 5 kg paprika, 2 šoljice soli, 5 šoljica sirćeta, 5 šoljica šečera, 5 šoljics ulja, 3 glavice belog luka i 1 veza peršuna. Paprike oprati i očistiti i napuniti ih sa pomešanim šećerom, uljem, solju i sirćetom. Ostatak smese preliti preko paprika i ostaviti 12 sati da odstoje. Nakon toga poređati paprike u teglu i dodati iseckani luk i peršun. Tegle zatim poređati na krpu u posudi preko koje treba 2 prsta vode dodati. Kuvati 30 minuta pa ostaviti sa strane da se ohladi.

Tumbana paprika

Za ovaj izuzetni recept vam je neophodno sledeće: 10 kg paprike, 500 gr sirćeta, 400 gr šećera, 400 gr soli, 5 l vode, 1 vinobran i 1 konzervans. Paprike dobro očistiti dok se u posudi kuva voda, sirće, so, šećer, vinobran i konzervans. Paprike preliti prokuvanom smesom i ostaviti 24h  da odstoji uz povremeno tumbanje(prevrtanje) paprika na 4/5 sati. Na dno tegle staviti malo šećera, soli i konzervansa pa slagati papriku i isti proces ponoviti odozgo.

Rezana paprika

Evo jednog odličnog recepta za rezane paprike. Samu količinu sastojaka sami odredite. Paprike je potrebno očistitipa iseći na rezance i blanširati par minuta. Kada se ohlade poređati ih u teglu. Potom preliti paprike sa smesom sačinjenom od sirćeta, soli i vode pa potresti teglu. Onda tegle staviti u posudu, preliti toplom vodom i grejati oko 35 minuta.

Paprike punjene sirom zimnica

Prepoznatljivi miris paprike koji svi volimo nas podseća na detinjstvo. Punjene paprike sa sirom su mnogima favorit zboj jednostavnog, a ukusnog recepta. Količinu sami birate a evo načina na koji se sprema: Paprike dobro oprati i očistiti pa ostaviti da se ocede. U posudi surutku prokuvati i posoliti pa ostaviti da se ohladi.  Sir izngječiti pa njime napuniti očišćene paprike. Potom paprike poređati u tegle i preliti surutkom. Tegle čuvati na tammom i hladnom mestu.

Feferoni za zimnicu

Feferone su pikantne papričice pa ukoliko volite ljuto ovaj recept morate da isprobate. Sastojci koji su neophodni su: 500 gr feferona, 500 ml vode, 500 ml sirćeta, 2 kašike soli i 4 kašike šećera. Feferone dobro oprati pa očistiti i probušiti kako bi mogla tečnost da uđe. Šećer, so i vodu staviti u posudu da provri onda dodati feferonei kuvati oko 2 minuta. U teglu ih ređajte i dobro nabijte jednu uz drugu pa ih prelijte tečnošću u kojim su se kuvale. Hermetički ih zatvorite i čuvajte na suvom mestu.

Zimnica od paradajza

Osim paprike i paradajz je jako popularno povrće od kojeg se pravi zimnica. Postoje mnogi načini pravljenja zimnica od paradajza i mi ćemo vam pokazati najpopularnije i najukusnije metode.

Paradajz sos zimnica

Za pelat odnosno sos od paradajza će vam biti potrebno: 5 kg paradjza, 8 kašika soka od limuna i 2 velike crvene paprike. Veliku šerpu napuniti vodom i staviti na ringlu da proključa. Paradajz oprati i očistiti od jezgra pa ga ubaciti u proključalu vodu na 2 minuta. Potom ga ubaciti u ledenu vodu, na ovaj način će se lakše oljuštiti. Papriku iseckati pa na foliji ispeći. U šerpu ubaciti oljušteni paradajz i pečenu papriku pa to oko 45 minuta kuvati uz često mešanje. U tegle sipati po 2 kašike limunovog soka pa dodati kuvani paradajz.

Zeleni paradajz zimnica

Ako ste ljubitelj zelenog paradajza za zimnicu evo jednog ukusnog recepta. Neophodno je: 5kg zelenog paradajza, 1 čaša sirćeta, ½ čaša soli, 1 čaša šećera, 2,5 l vode, 1 vinobran i biber. Paradajz oprati pa ostaviti 15 minuta da se osuši na sobnoj temperaturi. U posudu sipati vodu, šećer, so i kuvati između 3 i 5 minuta dok se ne rastvore sastojci. Onda skloniti sa vatre i dodati vinobran i sirće. Paradajz naređati u teglu i preliti smesom pa prekriti krpom da se ohladi.

Mleveni paradajz za zimnicu bez kuvanja

Evo jednog lakog i brzog recepta za mleveni paradajz bez kuvanja. Trebaće vam: 5 kg pardajza, 3 kašike soli, 1 veza peršuna i 2 kašike šećera. Pradajz oljuštiti i iseckati pa dodati so, šećer i peršun. Sameljite paradajz u mašinu za mlevenje pa onda izlite smesu u teglu. U već zagrejanoj rerni na 150 stepeni ostaviti tegle na 30 minuta. Onda smanjiti temperaturu na 100 stepeni i ostaviti još 90 minuta da odstoji. Isljučiti rernu i ostaviti tegle da prenoće kako bi se ohladile.

Šarena salata recept

Za pripremu šarene salate za zimnicu će vam biti potrebno sledeće: 9 kg povrća po izboru, 2 l vode, 1 l sirćeta, 150 gr šećera, 200 gr soli, 1 vinobran i 1 kesica bibera. Povrće lepo iseckati pa staviti u posudu. U drugu posudu pomešati vodu, so, sirće, šećer, biber i vinobran i mešati dok se ne otopi. Povrće preliti smesom pa poklopiti poklopcem i ostaviti da odstoji 24 sata.

Ruska salata zimnica

Ova ruska salata zimska se pomalo razlikuje od klasične ali je svakako preukusna. Potrebno je: 1kg kiselih krastavčića, 1 kg paprika, 1 kg šargarepe, 1 kg zelenog kupusa, 750 ml sirćeta, 500 ml ulja, 250 ml vode, 250 gr šećera I 150 gr soli. U šerpu staviti iseckano povrće dok u drugoj treba prokuvati ostatak sastojaka. Preliti povrće I ostaviti 15 minuta da odstoji. Potom napuniti tegle I čuvati ih na tamnom mestu.

Lovačka salata zimnica

Ova salata je odličan prilog uz meso. Za spremanje je potrebno: 3 kg paradajza, 3 kg paprika, 1 šolja ulja, 1 šolja sirćeta, ½ šolja šećera, 3 glavice belog luka, 3 lovorova lista, 1 kesica konzervansa I 3kašike soli. Pradajz oljuštitii samleti pa upržiti da nestane sok I dodati iseckanu papriku. Nakon 2 sata dodati ostale sastojke I pržiti još 15 minuta. Kada se ohladi staviti u teglu. Ukoliko volite ljuto možete dodati I ljutu papričicu.

Mešana salata za zimnicu

Ova zimnica predstavlja kombinaciju raznog povrća a možete I vi neko sami dodati. Za ovaj recept biće vam neophodno: 3 kg paprika, 3 kg krastavca, 3 kg šargarepe, 3 kg kupusa, 1 vinobran, 1 konzervans, 200gr šećera, 250 gr soli, I 1 l sirćeta. Povrće dobro oprati potom iseckati. U jednoj posudi izmešati  povrće I ostatak sastojaka. Ostaviti preko noći da odstoji pa staviti u tegle I pritisnuti povrće kako bi tečnost uvek bila iznad povrća.

Salata od šargarepe za zimnicu

Za pripremu ove salate od šargarepe trebaće vam: 3 kg šargarepe, 2 glavice belog luka, 2 veze peršuna, 50 gr soli, 100 ml sirćeta, 50 ml ulja I jedan konzervans. Možete dodati I ljutu papričicu ukoliko želite. Povrće iseći na kolutiće a peršun sitno iseckati. Dodati ostale sastojke I ostaviti pola sata da pusti vodu. Povrće potom staviti u teglu I hermetički zatvoriti.

Krastavci za zimnicu

Krastavci u tegli su veoma popularna zimnica a evo jednog recepta da isprobate. Sastojci potrebni: 7 kg krastavca, 300 gr šećera, 300 gr soli, 1 kesica vinobrana I 5 l vode. Krastavce oprati I složiti u tegle. Moraju biti dobro nabijeni potom dodati vodu, so, šećer I vinobran. Tegle zatim poređati u rerun pa je uključiti na 100 stepeni I ostaviti tegle oko 90 minuta.

Cvekla zimnica recept

Cvekla je veoma zdravo povrće koje se koristi u medicini I kulinarstvu. Evo jednog recepta koji morate da isprobate ove jeseni: 5 kg cvekle, 2 l vode, 60 gr soli, 80 gr šećera I 500 ml sirćeta. Cveklu oprati pa očistiti I staviti u lonac. Dodati vodu I ostaviti da se kuva 2 sata. Nakon toga ohlađenu cveklu iseći na kolutove I poređati u tegle. U drugu posudu kuvati so, šećer, sirće I vodu oko 10 minuta pa skloniti sa strane I dodati konzervans. Ohlađenu tečnost dodati u tegle I čuvati ih na tamnom mestu.

Karfiol zimnica

Ovo je recept za kiseli karfiol koji će se savršeno uklopiti kao prilog za razna jela. Potrebno je: 5kg karfiola, 5 l vode, 400 gr šećera, 200 gr soli, 125 ml esencije I 1 kesica vinobrana. Karfiol oprati I na cvetiće iskidati pa ostaviti sa strane da se osuši. U vodu dodati so I šečer pa izmešati I dodati esenciju I vinobran. Kada se naređa karfiol u tegle dodati tečnost I dobro zatvoriti tegle.

Bakina kuhinja zimnica

Nijedan recept za zimnicu ne može nadmašiti bakin. Predstavljamo vam recept za cepkanu papriku na bakin način. Neophodno je: 5 kg paprika, 5 kašika sirćeta, 1 kašika soli, 100 ml ulja, celerov list I 1 glavica belog luka. Prvo paprika očistiti pa ispeći. Potom je iscepkati ostaviti u rešetku 1 sat da se ocedi. U šerpi sipati ulje pa kad se ugreje dodati paprika I so. Oko sat vremena neka se prži pa dodati ostale sastojke. U tegle pakovati pa te tegle satviti u rerun na 90 stepeni oko 90 minuta. Ostaviti da prenoći.

Autor teksta i fotografija: MajkaPriroda.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com