Društvo

Svi javni toaleti u Nišu rade, ali nisu u sjajnom stanju (FOTO)

Niš, drugi grad po veličini u Srbiji, ima ukupno sedam javnih toaleta.

U funkciji je šest, ali je njihova iskorišćenost minimalna, jer je većina u izuzetno lošem stanju. To za posledicu ima krajnje neprimereno korišćenje javnih površina – u blizini Ofirskog doma, prostor oivičen Gradskom kućom, objektom Pravno poslovne škole i hotelom čije je renoviranje u toku, haustori… Iako vršenje nužde na javnim površinama kažnjivo još niko u Nišu zbog toga nije kažnjen.

Od nedavno u centru Niša dva toaleta imaju neprikidan režim rada.

„Svi javni toaleti u gradu rade. Dva najfrekventnija, ispod tvrđavskog mosta i u Tvrđavi iza galerije, od sredine maja rade 24 sata dnevno i tako će biti do kraja septembra, odnosno sve dok traje lepo vreme i dok bude potrebe za tim. Svedoci smo da je kej pored Nišave nekoliko godina unazad omiljeno sastajalište mladih, naročito u večernjim satima i to je razlog zašto baš ova dva toaleta rade neprekidno. Ostali toaleti rade od 9 do 21 čas i njihovo radno vreme nije neophodno produžavati“, kaže Dragoslav Pavlović direktor JKP „Medijana“.

Očuvanje higijene u gradu, gde spada i redovno čišćenje javnih toaleta povereno je JKP „Medijana“, čiji radnici imaju organizovana dežurstva u javnim toaletima. Ipak, ne može se sva krivica za stanje ovim objektima svaliti na „Medijanu“, koja, uzgred, nije zadužena za izgradnju i ozbiljnije popravke toaleta.

Pavlović ističe da je za investiciono održavanje toaleta zadužena Direkcija za izgradnju grada i da je za njihovo renoviranje i modernizaciju potrebno dosta novca.

„Samo dva toaleta su u skorije vreme renovirana, onaj na Trgu kralja Aleksandra i u Tvrđavi. Ostali nisu u sjajnom stanju, ni toalet u Čairu, niti onaj iza pozorišta, pa ni ovaj ispod tvrđavskog mosta. Mi smo kao javno komunalno preduzeće zaduženi samo za održavanje higijene. Zamenu pločica, sanitarija ili slavina radi Direkcija za izgradnju i to samo kada gradsko veće donese odluku da se neki od toaleta renovira. U ovom trenutku, naš je apel da to bude toalet u Čairu, o čemu sam nedavno razgovarao sa većnikom Milošem Miloševićem. Postoji zainteresovanost, ali sve zavisi od sredstava u budžetu. Možda bi nekom gradskom uredbom u nekom narednom periodu taj posao mogao da pređe u nadležnost „Medijane“. Tada bi planiranje održavanja išlo sa jednog mesta“, objašnjava Pavlović.

Jedan od najstarijih toaleta, iza Narodnog pozorišta je u izuzetno lošem stanju. U upotrebi su davno prevaziđeni čučavci, pisoari nisu u funkciji, a nema ni sredstava za higijenu.

Ništa bolja situacija nije ni u toaletu u parku Čair u blizini Dečjeg centra, koji je nedavno priveden nameni, pa ga roditelji i deca izbegavaju i svoje fiziološke potrebe najčešće obavljaju u parkovskom žbunju.

Najmlađi i najmoderniji je toalet na Trgu Kralja Aleksandra. Opremljen je liftom i prilagođen osobama sa invaliditetom i jedini koji ima toplu vodu, ali sredstava za higijenu gotovo nikada nema.

Mobilni toalet u parku Svetog Save je novijeg datuma, u solidnom stanju, a sredstava za higijenu ima povremeno. U funkciji je i javni toalet u Niškoj Banji.

Konstruisan poput onog iza Narodnog pozorišta, javni toalet na Trgu Mije Stanimirovića u blizini Apelacionog suda, decenijama je zatvoren i ne vidi se od korova.

Imajući u vidu da je tokom leta Niš festivalski grad i da je upravo u tom periodu frekvencija turista najveća, neophodno je ozbiljnije sagledati problem funkcionalnosti javnih toaleta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com