Moja priča

SVETSKO, A NAŠE! “Balkalito” snimio prvi album – Spoj klasične muzike i balkanskog melosa

Od Baha do Sevdaha… Ovako Međunarodni kamerni ansambl “Balkalito” koji izlazi iz okvira konvencionalnog opisuje svoju muziku, spajajujući klasičnu muziku sa melodijama svojih zemalja i vrućim balkanskim ritmovima. Nakon par godina, puno uspešnih koncerata i kreativnog vremena koje su proveli zajedno, snimili su prvi album – Balkan na dvoru (Balkan am Hof).

 Sve je počelo 2017. godine, kada sam došao na ideju da spojim dva sveta, klasičnu muziku koju sam studirao i balkanski melos, odnosno muziku uz koju sam odrastao, kaže klarinetista Nenad Mitić za Niške Vesti.
Foto: Abraham Reithofer
Nenad Mitić rođen je u Nišu gde je završio nižu i srednju muzičku školu. Posle studija na Fakultetu umetnosti u Nišu, dalje obrazovanje je nastavio na Univerzitetu za muziku i primenjene umetnosti u Gracu gde je završio studije klarineta, kamerne muzike i instrumentalne pedagogije. Bio je član Internacionalnog orkestarskog instituta Atergau, projekat pod pokroviteljstvom Bečke filharmonije, zatim “El Sistema Europe” omladinskog orkestra, Toskanskog internacionalnog omladinskog orkestra iz Firence, Simfonijskog orkestra mladih Srbije i Omladinske filharmonije grada Niša.

Da je Johan Sebastijan Bah bio Jovan Sevastijan Bahić, Badineri u h-molu bi bio Balkaneri u g-molu…

Bio je stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije, Austrijske studijske unije, grada Niša, Fondacije Sveta Petka, NišArt Fondacije i mentorskog projekta Univerziteta u Gracu i Štajerske šparkase banke. Dobitnik je plakete „Dositeja“ Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije. Završio je specijalizovani kurs za istorijske instrumente, a dodatno se usavršavao na majstorskim kursevima kod eminentnih pedagoga.

 “Okupio sam kolege i prijatelje iz Graca sa kojima smo krenuli da razvijamo ideje, pišemo aranžmane i originalne kompozicije. Nakon par godina, puno uspešnih koncerata i kreativnog vremena koje smo proveli zajedno, snimili smo naš prvi album – Balkan na dvoru (Balkan am Hof”, priča Mitić za Niške Vesti.
Na albumu se nalaze originalne kompozicije (Ivan Trenev, Matej Bunderla) i aranžmani klasičnih kompozicija i narodnih melodija.
Balkalito čini sastav: Nenad Mitić (Srbija) – klarinet,  Ivan Trenev (Severna Makedonija) – harmonika, Tobijas Štajnruk (Austrija) – kontrabas, Luis Oliveira (Brazil) – perkusije.
Foto: Abraham Reithofer
Makedonski harmonikaš Ivan Trenev, austrijski kontrabasista Tobijas Štajnruk i brazilac Luis Oliveira na perkusijama istražuju nove staze između Baha i Balkana, slobodno spajajujući klasičnu muziku sa melodijama svojih zemalja i vrućim balkanskim ritmovima. Bilo sa aranžmanima tradicionalne narodne muzike, novoformiranom klasičnom muzikom ili uzbudljivim autorskim kompozicijama; Balkalitov originalni muzički program obezbeđuje novu interpretaciju kamerne muzike van prašnjavih ideja i klišea!
“Pitali smo se, šta bi bilo da su Bah, Hajdn, Mozart ili Betoven umesto u Vajmaru ili na Bečkom dvoru bili angažovani kod nekih balkanskih plemića? Kako bi zvučale neke od najpoznatijih klasičnih kompozicija da su komponovane na Balkanu”?
Pretpremijera albuma održana je početkom jula u Ljubljani na festivalu Imago Sloveniae, a premijera i zvanična prezentaciju album krajem jula u Gracu, gde su nastupali na otvaranju Štajerskog festivala kamerne muzike.
Reakcija publike, kao i kritike, bile su, očekivano odlične.
“Između ostalog, energija i reakcija publike koje smo doživljavali nakon naših koncerta nam je i dala inspiraciju da snimimo album”, završava Mitić.
Gde Mocart pije šljivovicu, a Betoven jede ćevape, gde Hajdn pada u sevdah i divlji jug susreće klasičnu muziku – tu je Balkalito kod kuće!
_________________________________________________________________________________________

Tekst je deo projekta “Oni su najbolje iz Niša”, koji je sufinansiran od Grada Niša – Gradske uprave za društvene delatnosti, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2022. godinu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com