Zdravlje

Svetski dan zdravlja: Muzika utiče da se osećamo bolje, sigurnije i zadovoljnije

 ”Muzika, ples i folklor kao čuvari psiho-fizičkog zdravlja”, tema je foruma koji je danas održan povodom Svetskog dana zdravlja. Muzika nas umiruje, inspiriše i pomaže, a muzika i ples zajedno, poboljšavaju ne samo naše mentalno zdravlje već utiče i na poboljšanje fizičkog zdravlja, rečeno je na forumu koji je organizovao Institut za javno zdravlje.

 

„Ova tema može biti doprinos opštem cilju, da zdravlje bude dostupno svima. Ona se odnosi na muziku, ples i folklor kao na neke preduslove za čuvanje i unapređenje psihofizičkog zdravlja. Istovremeno to može biti deo terapijskih procedura. Suština je da čitav organizam ima samo benefite“, poručio je dr Čedomir Šagrić iz Instituta za javno zdravlje Niš.

Foto: S.T.

Slavoljub Uzunović, profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i ljubitelj folklora, otkriva da je jedno istraživanje pokazalo da su mladi ljudi, koji se bave plesom, u konkretnom slučaju baletom, na jednakom nivou fizičke spreme kao i fudbaleri u Engleskoj.

„Ova divna aktivnosti ima za cilj prevenciju nekih zdravstvenih problema, u svim definicija plesne terapije. Kažu da ples ima dvojaku ulogu. S jedne strane treba da natera čoveka na aktivnosti, da bude na najvišem nivou po pitanju energije. S druge, strane da ga smiri kada je to potrebno“, rekao je prof. dr Uzunović.

On dodaje, iako nije ljubitelj modernih plesova, da ljudi treba da se bave plesom jer on pospešuje spretnost, okretnost, koordinaciju i povećava snagu. Sve te aktivnosti se izvode uz muziku, što pruža dodatni benefit.

„Evidentno je da svaki pokret, bio on muzički obojen ili ne, jeste nešto što može biti korisno i značajno za prevenciju i tretman nekih bolesti, tako su to sastavni elementi različitih psiho-terapijskih tehnika, i u tom smislu, tehniku koju često koristimo, a to je progresivna mišićna relaksacija. Kada bismo sami koristili mišićnu relaksaciju češće, stopa stresa bi bila niža. Ako tome pridodamo muziku, onda se stvar dodatno poboljšava, jer znamo da se slušanjem muzike, u mozgu luče određeni neurotransmiteri, koji nam pomažu da naš sistem za nagradu drugačije reaguje, i da se mi osećamo sigurnije i zadovoljnije“, kaže Ivana Vračkić, specijalni pedagog i psihoterapeut.

Govoreći o uticaju muzike ona je rekla da ćemo biti još tužniji ako slušamo tužnu muziku. Muzika utiče da se osećamo bolje, ukoliko izazove srećna sećanja.

Otkrila je da je dokazano da ukoliko držimo gornje uglove usta nagore, što predstavlja osmeh, mozak će to protumačiti da se dobro osećamo. Profesor Uzunović dodaje da upravo tome uči svoje folkloraše, jer osmeh pomaže da se plesači osećaju bolje, ali i njihovi osmesi izazivaju osmehe kod drugih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com