Zdravlje

Svetski dan velnesa Institut “Niška Banja” obeležio PLESOM

Plesati znači osloboditi sebe i biti jedno sa svetom. Ples je bežanje od stresa, vežbanje tela i širenje sreće u isto vreme.

U Institutu za lečenje i rehabilitaciju “Niška Banja”, danas je obeležen Global Wellness dan brojnim aktivnostima fizioterapeuta Instituta. Tema ove godine je DanceMagenta, tako da je i akcenat obeležavanja bio usredsređen na ples, koji ima sve veću vrednost u međunarodnom velnes svetu. Svetski velnes dan se po 12. put obeležava u preko 150 zemalja sveta, ove godine pod sloganom „Jedan dan može zameniti čitav život“.

U skladu sa temom Institut je ovogodišnjim obeležavanjem pokzao da je ples jedinstven oblik vežbanja i da je dobar za vaše telo.

Dr Rozita Filipov ističe da vežbanje u terapijske svrhe preporučuje svima, ne samo onima koji imaju zdravstvene probleme.

Dr Rozita Filipov, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije

„Sam velnes podrazumeva primenu vežbi u terapijske svrhe. Pokret znači život i zbog toga savetujemo pacijentima, da kad kog je moguće, ali i zdravim osobama, da vežbaju. Treba uvek vežbati, a poruka ovogodišnjeg obeležavanja ovogodišnjeg Svetskog dana velnesa jeste da ples i te kako predstavlja značajan činilac svakodnevnog života. Ovo se odnosi na sve osobe“, poručila je dr Rozita Filipov.

U skladu sa temom ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana velnesa Institut “Niška Banja” spojio je opipljive i nematerijalne aspekte plesa sa tri osnovna koraka.

Jasminka Stojadinović, glavni fizioterapeut Instituta “Niška Banja

„Prvi korak je „plešite sa svojim telom“, bez obzira koju vrstu plesa da odaberete jer je ples je svojevrstan vid vežbanja. Zatim „plešite svojim mislima“ odnosno dok meditirate razmišljajte o plesu, naravno uz muziku koju volite, i treće „plešite sa životom“, rekla je Jasminka Stojadinović, glavni fizioterapeut Instituta “Niška Banja”.

Ona je dodala da svaka vežba i redovna fizička aktivnost produžava život.

„Svaka redovna fizička aktivnost, od najranijeg detinjstva do duboke starosti, produžava život. Dovoljno je i pola sata dnevno da budemo aktivni, neka to bude i najobičnija šetnja, naizmenično brzim i sporim hodom, i sasvim je dovoljno. Ne treba nikada govoriti “ja to ne mogu”. Svi možemo, jer ćemo na taj način ojačati svoje mišiće i razviti funkciju svih naših sistema u organizmu i na taj način poboljšati kvalitet svog života“, kazala je Stojadinović.

Institut za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja“ raspolaže sa 550 postelja, u tri stacionarna bloka, Radon, Zelengora i Terme. Osoblje čini 56 terapeuta i 13 lekara specijalista fizikalne medicine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com