Društvo

Svetski dan turističkih vodiča – Besplatne turističke ture kroz Niš

Udruženje turističkih vodiča Niš, uz podršku Turističke organizacije Niš i Narodnog muzeja Niš, obeležava Svetski dan turističkih vodiča, koji je 21. februara, te tim povodom organizuje besplatna razgledanja grada i okoline. Razgledanja su planirana za 19. februar, i to dve autobuske i jedna pešačka tura.

“Mi smo obeležavanje Svetskog dana turističkih vodiča radili svake godine, do pre tri godine. Nakon kraće pauze, nadamo se da će nam, kao i prehodnih godina, biti dobar odaziv”, rekao je Nenad Rokvić, predsednik Udruženja turističkih vodiča Niš.

Rokvić je dodao da su se odlučili da Svetski dan turističkih vodiča obeleže dva dana ranije, tačnije 19. februara, iz razloga što se 21. u Beogradu održava Sajam turizma, te će veliki broj vodiča biti tamo tog dana. Ovom akcijom, dodao je Rokvić, žele da pokažu Nišlijama i šta je to što rade turistički vodiči kada turisti posete Niš.

“Različita su interesovanja u zavisnosti od toga ko nam dođe u grad. Starija generacija sa prostora bivše SFRJ želi da vidi neke objekte koje je ranije viđala u gradu. Interesuju se recimo, šta je bilo sa Elektronskom industrijom. Ljudi iz Evrope interesuju se za nešto što su već čitali ili videli na internetu, pa se raspituju  najviše za Ćele kulu i Logor. A Bugare, kojih ima najviše, recimo, pored šopinga i kafana, najviše interesuje Zelena pijaca zbog zdrave i kvalitetne hrane”, rekao je Nenad Rokvić.

Što se tiče samog obeležavanja Svetskog dana turističkih vodiča, Milica Filipović, potpredsednik Udruženja turističkih vodiča, rekla je da su za 19. februar spremili dve autobuske i jednu pešačku turu.

“Prva autobuska tura obilaziće okolinu Niša, Nišku Banju, Jelašničku i Sićevačku klisuru i za kraj, obilazak i degustacija vina u Vinskom podrumu Malča. Druga tura je istorijska i ona će obići Logor na Crvenom Krstu, spomenik na Bubnju, Čegar i Ćele kulu. Pešačka će ići kroz grad i obići će Tvrđavu, arheološku salu Narodnog muzeja i Saborni hram”, istakla je Milica Filipović.

Ona je dodala da je za obilazak potrebna prijava, zbog ograničenog broja mesta u autobusima. Zainteresovani se mogu prijaviti u Turističkoj organizaciji Niš (Cara Dušana 30), a polazak je zakazan za 10 časova na parkingu preko puta Gradske kuće u ulici 7. juli.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com