Zdravlje

Svetski Dan srca: Za zdravo srce najbitniji su umerenost i fizička aktivnost

Kardiovaskularna oboljenja su najveći uzrok smrti, kako u Srbiji, tako i svuda u svetu, naveo je dr Bojan Ilić iz Instituta „Niška Banja“, na manifestaciji „U susret svetskom Danu srca“, koja je održana u stacionaru Radon u Niškoj Banji.

„Porazna je činjenica da su u Srbiji, ali i svuda u svetu, za više od 50% smrtnosti, uzrok kardiovaskularna oboljenja“, kazao je dr Bojan Ilić.

On je dodao da se situacija iz godine u godinu menja i da je glavni cilj smanjiti stepen smrtnosti i raditi na borbi protiv svih faktora rizika.

„Bitno je prepoznati osobe koje su na visokom stepenu rizika. To su prvenstveno osobe koje imaju povišen krvni pritisak, povišen nivo holesterola u krvi, osobe koje imaju genetsku predispoziciju, osobe koje su podložne hroničnom stresu i one osobe koje se ne pridržavaju onih osnovnih higijensko-dijetetskih režima, koje su gojanze i koje nemaju fizičku aktivnost“, rekao je dr Bojan Ilić.

Foto: P. V.

Najbitnije, dodao je on, u preventivi su umerenost i fizička aktivnost.

Zbog toga Institut „Niška Banja“ godinama unazad obeležava Dan srca, a ovogodišnji slogan je „Budi heroj svoga srca“.

Foto: P. V.

„Želimo da damo značaj očuvanju i unapređenju, pre svega opšteg zdravlja, a prioritetno srca i krvnih sudova. Ono što je bitno, mi unapređenje i održavanje zdravlja radimo svakodnevno, a ovo je samo još jedan dan kada želimo da potenciramo značaj brige o zdravlju“, istakla je direktorka Institua „Niška Banja“, prof. dr Marina Deljanin Ilić.

Ona je dodala da se, pored dijagnostike i meidkamentne terapije, posebno bave fizičkim treningom i rehabilitacijom kardiovaskularnih bolesnika.

Lekari Institua „Niška Banja“ isred stacionara Radon merili su pacijentima krvni pritisak, razgovarali o faktorima rizika, a fizioterapeuti su pokazivali vežbe koje su zdrave za kardiovaskularni sistem. Nakon toga, pacijenti su, zajedno sa lekarima, krenuli u šetnju stazama zdravlja.

Foto: P. V.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitaj i :
Close
Back to top button
Close