Društvo

Svetski dan pordške žrtvama torture: “Najveći problem je nekažnjivost počinioca”

UN Konvencija protiv torture i drugih surovih, nečovečnih i ponižavajućih postupaka i kažnjavanja, stupila je na snagu 26. juna 1987. godine. Od tada, ovaj datum, obeležava se kao Svetski dan podrške žrtvama torture.

Ovu Konvenciju naša zemlja je ratifikovala 1991. godine, a tortura kao krivično delo uvedena je u Krivični Zakon republike Srbije 2005. godine, kao krivično delo zlostavljanja i mučenja u čl. 137, koje spada u grupu krivičnih dela protiv sloboda i prava čoveka i građanina, poručeno je na konferenciji koju su povodom obeležavanja Nedelje podrške žrtvama torture organizovali Centar za ljudska prava Niš, IAN Mređunarodna Mreža Pomoći i Centar za građanske inicijative.

“Tortura predstavlja čin ekstremnog nasilja, to je namerno nanošenje teške fizičke ili mentalne patnje ili bola, od strane službenog lica ili uz njegov prećutni pristanak ili naređenje, sa ciljem da se osoba zastraši, kazni, iznudi priznanje. Usmerena je protiv pojedinca, ali i protiv čitave zajednice”, istakla je Jelena Lončarević, koordinator projekta “Sveobuhvatna akcija protiv torture”.

Ona je dodala da tortura ostavlja dugotrajne, kako fizičke, tako i mentalne posledice, te je neophodno reagovati odmah.

Nikola Kovačević iz Beogradskog centra za ljudska prava naveo je da je najveći problem, kada je procesuiranje prijava vezanih za torturu u pitanju, nekažnjivost.

“Preko 90% krivičnih prijava, koje su od 1. oktobra 2013. godine do danas, podnete protiv policajaca, zatvorskih čuvara i drugih službenih lica je odbačeno. U velikom broju tih predmeta čak ni oštećeni koji su podnosili prijave nisu dobili Rešenje o odbacivanju, koje sadrži razloge zbog čega tužilac smatra da nema elemenata za krivično gonjenje. Suština je da je broj navoda koji postoje, nesrazmeran broju otpuženja, a još nesrazmerniji broju optužujućih presuda”, istakao je Kovačević.

Iz Centra za ljudska prava Niš poručili su da je obeležavanje ovog dana prilika da se podseti na važnost podrške žrtvama torture i važnost kažnjavanja počinioca torture.

“Podrška mora biti višeslojna i mora uključivati identifikovanje žrtava, zastupanje žrtava, dugoročnu sveobuhvatnu podršku, mogućnost restitucije kroz kompenzaciju i nadoknadu štete. Ovakvo postupanje sa žrtvama i poštovanje njihovog iskustva, može da dovede do njihovog ličnog oporavka, do oporavka njihovih porodica ali i do oporavka čitavog društva”, istakli su iz Centra za ljudska prava Niš.

Oni su na kraju dodali da ohrabruju sve žrtve torture da se jave Centru za ljudska prava Niš koji će im pružiti pravnu pomoć i pravno zastupanje.

“Kada budemo imali nekoliko osuđujućih presuda, to će ohrabriti žrtve da se jave, a i oni koji su skloni da budu ti koji sprovode torturu, razmisliće da li je i koliko pametno tako nešto uraditi”, poručili su iz Centra za ljudska prava Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com