Kultura

Svetski dan poezije obeležen u Nišu stihovima niških pesnika

 

Svetski dan poezije obeležen je u Nišu pod nazivom “Provetravanje poezije”. U foajeu Narodnog pozorišta niški pesnici su govorili svoje stihove kao i stihove poznatih niških pesnika koji nisu više sa nama, a mogli su se čuti i stihovi na engleskom jeziku.

Predsednik društva književnika Dalibor Popović rekao je da se Dan poezije u Nišu obeležava peti put i da je time Niš ravnopravno sa svim svetskim metropolama obeležio ovaj dan.

“Pesnici u Parizu, Londonu, Njujorku su sada na ulicama i govore svoje stihove. Nas na žalost vreme nije poslužilo pa smo morali da obeležimo ovaj dan u Narodnom pozorištu, ali ipak interesovanje građana nije izostalo”, kazao je Popović.

Prema njegovim rečima, akcenat ovogodišnjeg obeležavanja, Dana poezije, stavljen je na niškim piscima i na njihovim stihovima.

“Svako podneblje ima svoje karakteristike, kod nas je specifičan različit dijalekt. Kod nas imamo durlanski, panetlejski, paliluski govor i to je veliko bogatstvo jezika koje treba da se neguje, ali  danas se nećemo baviti time već niškim autorima”, kazao je Popović.

Niški pesnik Vladimir Stanimirović, rekao je da su u zadnjih pet godina organizovali pesnička druženja na različitim mestima u gradu i da je interesovanje ljudi uvek bilo veliko.

“Ja sam za danas spremio dve svoje pesme koje sam posvetio niškim pesnicima”, kazao je Stanimirović.

Članica društva književnika Jelena Miladinović rekla je da je poezija ponovo postala popularna među ljudima.

“Mislim da je ta kratka forma koju poezija ima u skladu sa današnjim načinom života i da je publika lakše konzumira od nekih dužih i zahtevnijih formi”, rekla je Miladinović.

“Provetravanje poezije” organizovalo je Društvo književnika i književnih prevodilaca, a u saradnji sa Narodnim pozorištem, Narodnom bibliotekom “Stevan Sremac” i Nišvil džez festivalom. Svi okupljeni ljubitelji poezije mogli su da odaberu i neku knjigu iz Banke knjiga koja je bila postavljena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com