Društvo

SVETSKI DAN OSOBA SA AUTIZMOM : Autizam je stanje koje ne traje samo jedan dan

Autizam nije bolest, to je stanje koje prati decu, a kasnije i odrasle osobe koje, najčešće, burno reaguje na neprijatan zvuk ili situaciju, ali pokazuju i druge oblike neočekivanog ponašanja, kaže Katarina Jovanović, koordinator likovne i kreatavnih radionica u Gradskom udruženju za pomoć osobama sa autizmom. Povod je 2.april, Svetski dan osoba sa autizmom i početak obeležavanja Plave nedelje koja je ispunjena manifestacijama koje su namenjene pre svega društvu koje bi moralo da pokaže više fleksibiknosti kada se radi o potrebama osoba sa autizmom.

Cilj svih manifestacija  je da se raznim aktivnostima podigne svest u društvu. Pretpostavka je da u Nišu ima oko 500 osoba sa autizmom, tačan broj ne postoji ni kada je Srbija u pitanju, a u Udruženju je oko osamdeset aktivnih članova. U okviru Plave nedelje biće održana i tribina na Univerzitetu u Nišu, na kojoj će, između ostalih, govoriti i roditelj deteta sa autizmom o problemima sa kojima se oni sreću u društvu.

“Deca sa autizmom imaju poteškoća u ponašenjem tokom celog života. To je skup promena i ta deca se sreću sa brojnim problemima, počev od socijalizacije, komunikacije sa drugim osobama, imaju problem sa koncentracijom, sa usmeravanjem pažnje, javljaja se nemogućnost govora kod neke dece. Autizam često dolazi u paketu sa drugim bolestima  kao što je epilepsija, dijabetes, cerebralna paraliza, distrofija mišića”, kaže Katarina Jovanović.

Ona dodaje da Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom postoji već dugo, ali da je posle kraćeg zatišja zahvaljujući Predragu Lazareviću, predsedniku Udruženja, svoj rad ponovo aktiviralo 2015.godine.

“U udruženju postoji dosta radionica koje su namenjene deci sa autizmom. Korisnicima pružamo dosta radionica, pre svega psihološke radionice koje vodi diplomirani psiholog Vesna Jadranin, zatim  “socijalne priče” koje vodi Aleksandra Stojanović, deci pomažemo i pri učenju za šta je zadužena Ivana Nikolić. Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja se održavaju radionice “Spretno dete” gde studenti imaju prilike da se  sternu i da rade sa napim članovima, a sve pod rukovodstvom profesora dr Bijana Jorgića, a imamo i likovne  i kreativne radionice”, objašnjava Katarina Jovanović.

Šta sve mogu deca iz Udruženja da urade i koliko kreativnosti nose u sebi Nišlije će moći da vide 7.aprila kada će u Galeriji NKC-a na Bulevaru Zorana Đinđića biti otvorena izložba njihovih radova. Otvaranje je u 19 sati.

“To su zaista posebni radovi jer naša deca fenomenalno slikaju. Biće prelepo u svakom slučaju jer će posetioci moći da zavire na trenutk usvet ove dece i vide koliko ljubavi ima u njemu”, kaže Katarina.

Mada Udruženje ima dosta aktivnosti, dosta toga mu i nedostaje.

“Pre svega nam je potreban veći prostor u koji uskoro prelazimo jer se broj dece povećava i ne možemo ovde da ih primimo sve. Nedostaje nam i materijal za psihološke radionice koje se rade po posebnom programu, a za sve ostale se snalazimo jer je, uglavnom, u pitanju potrošni materijal”, dodaje Katarina.

Cilj Udruženja je da okupi što više roditelja autistične dece, kako bi im pre svega obezbedili bolju budućnost.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com