Zdravlje i zdrav život

SVETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA: Potrebno je posetiti stomatologa barem dva puta godišnje

Svetski dan oralnog zdravlja usvojen je na Samitu Ujedinjenih nacija 2011. godine i obeležava se 20. marta. Tim povodom, u Sportskoj hali “Čair” organizovana je proslava Svetskog dana oralnog zdravlja pod sloganom “Recite Aaa! Radite na zdravlju usta”.

Cilj Svetske stomatološke organizacije je da se sprovede akcija usavršavnja i menjanja navika kod dece, ali i odraslih, da bude redovna higijena, koja podrazumeva pranje zuba barem dva puta dnevno posle obroka koji čini zdrava hrana, navela je doktor stomatoloških nauka Miljana Petrović Punoševac.

“Karijes ili kvar zuba, izuzetno je rasprostranjen, gotovo stoprocentno. Takođe, prati ih parodontopatija i upala desni, što dovodi do niza teških posledica i to je bolest budućnosti”, upozorava dr Punoševac.

Ona je dodala da je zabrinjavajući podatak da je i oralni karcinom prisutan već na desetom mestu.

“Izuzetno je velika rasprostranjenost. Na to utiču mnogi faktori, a među njima je i emotivni život, koji doprinosi širenju virusne infekcije i pojave ove teške bolesti”, istakla je dr Punoševac.

U cilju prevencije, dodaje ona, potrebno je posetiti stomatologa barem dva puta godišnje, jer prevencija samo u vidu priče ne donosi nikakve rezultate. Zbog svega toga, kako kaže dr Punoševac, biće organizovani besplatni preventivni pregledi za sve građane.

“Udruženje stomatologije primarne zdravstvene zaštite i Žene stomatolozi Srbije rade na ovoj prevenciji i ispred Svetske stomatološke organizacije sprovode sve ove akcije, koje će biti veoma ozbiljne”, rekla je dr Miljana Petrović Punoševac.

Na kraju je dodala da nema samo Srbija problem sa oralnim zdravljem i higijenom, već i mnoge druge, čak i velike zemlje širom sveta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com