Društvo

Svetski dan deteta: U Nišu u toku prošle godine 29-oro dece bilo je izloženo nasilju

Širom sveta danas se obeležava Svetski dan deteta kako bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze društva prema deci, kao in a aktuelne problem sa kojima se deca suočavaju.

Datum je ustanovljen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine.

Dečija prava su utvrđena Konvencijom o pravima deteta usvojenom od strane Ujedinjenih nacija 1989. godine. Osnovni principi Konvencije su – pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju i pravo na nediskriminaciju.

Prema podacima Centra za socijalni rad u Nišu u toku prošle godine 29 dece bilo je izloženo nasilju i to fizičkom nasilju, osmoro mališana bilo je izloženo psihičkom, a jedno dete seksualnom nasilju.

Podaci takodje pokazuju da je neku vrstu pomoći Centra za socijalni rad u Nišu u prošloj godini koristilo 8.556 najmladjih stanovnika Niša.

Podaci UNICEF-a pokazuju da deca u Srbiji čine svega 17,3 odsto stanovništa. Skoro 40 odsto njih je siromašno ili živi na granici siromaštva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com