Kultura

Svetska premijera filma „33 anđela“

Premijera filma “33 anđela” koji otvara novo poglavlje u istorijskom sagledavanju stradanja srpskog naroda u nacističkim logorima za vreme Drugog svetskog rata, zakazana je za danas 18. oktobra od 18 sati u bioskopu Vilin Grad.

 

Naša deca i naš narod sada imaju dodatna saznanja šta je srpski narod propatio u Drugom svetskom ratu, koliko je tu bilo mučenja i koliko je bilo onih koji se nikada nisu vratili iz logora Norveške. Takođe je značajno da imamo svedočenja naših prijatelja iz Norveške, koji su u tom periodu pomagala deci, a i logorašima širom Norveške“, izjavila je zamenica gradonačelnice, Dušica Davidović.

Film ,,33 Anđela” prikazuje stradanje više od dvestotine maloletne srpske dece tokom Drugog svetskog rata u nacističkim logorima u Norveškoj.

,,33 Anđela” je snažna priča o stradanju dece, koja nas podseća na važnost čuvanja sećanja i poštovanja života.

„Posebno bih se zahvalio i prijateljima iz Norveške koji su pokazali veoma veliku spremnost da ovako važne teme za istoriju i za odnose srpskog i norveškog naroda, dali su veliki doprinos u realizaciju ovog filma“, rekao je Dimović Dimeski Branko Dimović Dimeski autor i producent filma.

Narator u filmu, Norvežanin Johanes Solberg, doktor filozofije i teologije ovaj film opisuje kao rezultat moralne obaveze Norvežana i Srba da se ova priča ispriča.

„Imamo moralnu obavezu, mi kao Norvežani zajedno sa Srbima da podelimo ovu priču. Savršen je trenutak da se na to vreme osvrnemo sa distance i prikažemo šta se tada dešavalo. Iako je velika vremenska distanca imamo mnoge preživele svedoke, koji mogu da govore o tim vremenima“, poručuje.

Andrej Stojanović i norvežanka Stella Thoresen zaslužni su za muziku u filmu ,,33 Anđela“, koji će prisustvovati večerašnjoj premijeri

Kompozitor Andrej Stojanović je Srbin, ali rođen u Norveškoj. Do svoje treće godine bio je potpuno gluv, dok ga danas mnogi porede sa Mocartom i Betovenom. Pored toga što komponuje muziku, on svira klavir. Andrej je za deset meseci završio osnovnu i srednju muzičku školu. Danas se njegove kompozicije izvode širom sveta. Andrej Stojanović sa nepunih osam godina svoje kompozicije izvodio je širom sveta.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com