Društvo

Svetska nedelja svemira i Međunarodna noć posmatranja Meseca u Nišu

Povodom Svetske nedelje svemira i Međunarodne noći posmatranja Meseca od subote, 5. oktobra do četvrtka 10. oktobra Astronomsko društvo “Alfa” i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu organizuju seriju predavanja i teleskopskih posmatranja.

Obeležavanje Svetske nedelje svemira počinje predavanjem “Nije valjda da verujete u sve što vam kažu?” u subotu, 5. oktobra od 19 časova. Predavač će biti profesor dr Dragan Gajić.

“Nakon predavanja, povodom Međunarodne noći posmatranja Meseca biće organizovano teleskopsko posmatranje Meseca iz opservatorije na krovu Prirodno-matematičkog fakulteta. Ako meteorološki uslovi budu povoljni, posmatranje će početi oko 20 sati”, kažu u Astronomsko društvo “Alfa”.

Program obeležavanja Nedelje svemira nastavlja se u utorak, 8. oktobra predavanjem “CERN mesto gde je nastao internet” i u četvrtak, 10. oktobra predavanjem.

“Kako preživeti internet?” Ova dva predavanja počinju od 20 sati. Predavač će biti dr Milan Milošević.

Sva predavanja održavaju se u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta, a u okviru projekta „Apolo na mreži”, koji realizuje AD „Alfa“ uz podršku Centra za promociju nauke.

Svetska nedelja svemira obeležava se svake godine od 4. oktobra do 10. oktobra. Cilj obeležavanja Nedelje svemira je podizanje svesti o značaju nauke i tehnologije, kao i o njihovom doprinosu poboljšanju uslova za život ljudi širom sveta.

Generalan skupština UN je 6. decembra 1999. godina izabrala ovu nedelju kao Svetsku nedelju svemira u čast lansiranja prvog veštačkog satelita – Sputnjik 1, 4. oktobra 1967. godine i potpisivanja međunarodnog Sporazuma o principima upravljanja aktivnostima država u istraživanju i korišćenju svemira, 10. oktobar 1967. godine.

Tema Nedelje svemira je svake godine različita, a ovogodišnja tema je „Mesec – kapija do zvezda“.

Međunarodna noć posmatranja Meseca organizovana je prvi put 2010. godine i od tada se organizuje svake godine u septembru ili oktobru, u najbolje vreme za posmatranje kada je vidljiva prva četvrt Meseca, na oko 500 lokacija u oko 40 država. Organizaciju ovog događaja inicirala je NASA i misija Lunar Reconnaissance Orbiter.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com