Kultura

Svetozar Cvetković: “Izgrednici” su film koji opominje

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljene su ekipe filmova “Izgrednici” i “Prokleti pas”. Glasovima publike na  Letnjoj pozornici, glumac druge festivalske večeri je Srđan Žika Todrović. Iz Direkcije Festivala obevaštavaju da će se večaras projekcije odvijati istovremeno i u na Letnjoj pozornici i u bioskopu Cineplexx. Na programu su filmovi “Meso” i “Agape”.

Izgrednici- film koji opominje

„Izgrednici“, film koji je niška publika gledala druge festivalske večeri govori o profesoru (Svetozar Cvetković) i troje njegovih studenata (Marta Bjelica, Mladen Sovilj i Radovan Vujović) koje uvlači u socijalni eksperiment kojim žele da dokažu da prostorna destrukcija, pravljenje nerada, vremenom dovodi do socijalne destrukcije, od izgreda.

Mlada trojka ne uviđa ne vreme da im se haos koji su projektovali uvlači u živote, a profesor ih ostavlja da se sami suoče sa posledicama koje su katastrofalne po njih.

„To su filmovi koji mene zanimaju, autorski stav koji se izražava jasno, a kroz taj stav izražava se i stav prema životu, okruženju. Mi smo veliko društvo i u njemu postoji mnogo toga. Ima kultivisanih, vaspitanih ljudi, a ima i agresivnosti koja je najčešće prisutna na masovnim okupljanjima, sportskim ili političkim. Ta agresivnost je destruktivna i ona kao lavina povlači za sobom i druge ljude, a ono što je najtragičnije a priča je ovog filma, jeste da kada ta sila povuče generaciju mladih ljudi, koji ne znaju za drugačiji život osim ovog u kome odrastaju, onda se to prenosi i na njihovo potomstvo. Samim tim nema ni obećavajuće budućnosti. U tom smislu mislim da je ovaj film jako značajan, upozorajavući trag koji je ostati. Nešto što će nam se, kao društvu, desiti kasnije, a na to smo bili upozoreni na vreme “, objasnio je Cvetković na konferenciji za novinare.

Glumac večeri Žika Todorović za ulogu Sergeja

Drugi prikazani film “Prokleti pas” scenariste i reditelja Dragana Pešikana, je već imao svoj bioskopski život, budući da je promovisan oktobra prošle godine.

Obično mi biramo psa, a nekada i pas izabere nas. Izborom jednog psa Aleksandra, Jovana i Marija dolaze u sukob sa kriminalnom bandom koju predvodi Sergej, neumoljivi narko diler.

Glavne uloge u neobičnoj akcionoj komediji tumače: Srđan Žika Todorović, Nina Seničar, Jelena Galović, Maja Lukić, Igor Pervić, Ivan Jevtović, Miloš Vlalukin, Milica Zarić, a kao specijalni gosti u filmu  pojavljuju se Aleksandar Šapić, Veselin Jevrosimović i Đorđe David.

Za ulogu Sergeja u ovom filmu, Todorvić je proglašen glumcem druge festivalske večeri, ali je, nađalost, odmah posle projekcije otišao u Beograd, tako da nije prisustvovao konferenciji za novinare.

Ekipa filma “Prokleti pas”

“Meso” i “Agape” i na Letnjoj pozornici i u Cineplexxu

Večeras su na programu još dva ostvarenja: “Meso” u trajanju od 120 minuta  i “Agape”- 80 minuta.

Organizarori su publici ostavili izbor, jer će projekcija biti i u bioskopu Cineplexx i na Letnjoj pozornici.

Na Letnju pozornicu će moći da uđu svi, kako oni sa kupljenim kartama, tako i sa propusnicama i akreditacijama, a Letnja pozornica će biti mesto gde će se glumci pokloniti publici.

U bioskop Cineplexx će moći samo oni koji imaju karte, ali će biti uskraćeni za kontakt s glumcima, odluka je organizatora.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com