Hronika

Svetosavsko veče uz gusle: Obeležena slava Društva guslara Ratko Pavlović – Ćićko

Društvo guslara Ratko Pavlović – Ćićko obeležilo je krsnu slavu Savindan. Uz bogat program i brojne prijatelje, domaćin slave Slavko Šain predao je narednom kolačaru slavu Urošu Raduloviću.

XXV jubilarno Svetosavsko veče okupilo je najbolje guslare iz čitave Srbije koji su bogatim programom priredili nezaboravno veče niškim prijateljima po guslama.

Domaćin slave Slavko Šain pozdrvio je brojne goste, gradske zvaničnike, istaknute privrednike Niša uz želju da uz gusle čuvamo istoriju.

“Ova godina je našem društvu posebno bitna, jer nam je ovo jubilarno 25. Svetosavsko veče a još bitnije je to da obeležavamo 40 godina od osnivanja guslarskog društva u Nišu. Tu su i dalje ljudi koji su od samog osnivanja tu u društvu ja im na tome čestitam i zahvaljujem se brojnim prijateljima društva. Nadam se i težićemo tome da naše guslarsko društvo svake godine bude sve brojnije, da čuvamo naše srpske gusle i čuvamo našu istoriju, srpsko Kosovo, srpsku Crnu Goru, Republiku Srpsku i čuvamo našu Srbiju “, poručio je Šain koji je inače istaknuti član Društva guslara Ratko Pavlović- Ćićko i koji je predao slavu narednom domaćinu Urošu Raduloviću.

Posebna počast odata je nekadašnjem predsedniku društva Grujici Grujiću koji je tokom prethodnih decenija ostavio neizbrisiv trag i veliki doprinos za razvoj i očuvanje guslarskog društva u Nišu. Minutom ćutanja odata je počast ovom velikom čuvaru tradicije i gusala.

Svetosavsko veče; Foto: Niške Vesti

U bogatom programu koji su pripremili guslari, besedio je prof. dr Dragiša Bojović, zdravicom je goste pozdravio Jugoslav Grbović, tu su bili i frulaši Jugoslav Ivić i Miljan Toković. Ipak najviše pažnje i aplauza pobrali su guslari domaćini ali i guslari gosti prijateljskih društava iz čitave Srbije.

Guslama su goste Savindana razgalili Miloš Gašević, Andrija Plavšić, Radovan Vuković, Milan Doderović, Dimitrije Anđelić, Milovan Milošević, Milanko Gardović, Svetolik Lazović, Radenko Rmuš, Vaso Đondović i Vitomir Arsenić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com