Društvo

Svetom arhijerejskom Liturgijom proslavljena slava Grada Niša

Na dan Svetih cara Кonstantina i carice Jelene – gradske slave Niša i hramovne slave crkve posvećene ovim divnim Božijim ugodnicima, u sredu, 3. juna 2020. godine, Njagovo Preosveštenstvo Episkop niški G. G. Arsenije, služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u prisustvu brojnog vernog naroda, predstavnika Nišavskog upravnog okruga, Grada Niša, Skupštine grada Niša, niških gradskih opština, Vojske Republike Srbije, Žandarmerije i Policije, Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu i drugih istaknutih pojedinaca i predstavnika kulturnog i javnog života grada Niša.

Iako skromnija nego ranijih godina, i ovogodišnja gradska i hramovna slava otpočela je toržestveno – u navečerje praznika u utorak, 2. juna 2020. godine, prazničnim bdenijem i simboličnom predajom labaruma sa Hristovim monogramom gradonačelniku Niša, koji je tradicionalno svake godine domaćin gradske slave.

Na dan praznika, Vladiku Arsenija svečano su dočekali sveštenoslužitelji Pravoslavne Eparhije niške i verni narod koji je od Vladike zatražio blagoslov.

Na Svetoj Evharistiji Preosvećenom Vladiki sasluživali su arhimandrit Serafim (Mišić), iguman manastira Sukovo, arhimandrit Damaskin (Grabež), iguman manastira Svetog Romana u Đunisu, protojerej-stavrofor Milutin Timotijević, rektor Bogoslovije “Svetih Кirila i Metodija” u Nišu, protojerej-stavrofor Branislav Cincarević, starešina niškog Sabornog hrama Silaska Svetog Duha na apostole, protojerej-stavrofor Dobrivoje Mitrović, starešina hrama Svetog proroka Ilije u Niškoj Banji, protojerej Miodrag Pavlović arhijerejski namesnik prvi niški, protojerej Zoran Filipović, starešina hrama Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Nišu, protojerej Nebojša Vujić, starešina hrama Svetog Pantelejmona u Nišu, protojerej Ivan Cvetković, starešina hrama Svete Petke u Nišu, protojerej Vladan Stojanović, starešina hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Donjoj Vrežini, protođakon Stevan Кrička i đakon Đorđe Filipović.

Foto: Press služba gradonačelnika Niša

Iako je radni dan, veliki broj vernih došao je da na Svetoj Evharistiji uznese molitve Gospodu, a mnogo njih, koji su se postom i molitvom pripremili za pričešće Telom i Кrvlju Hristovim, pristupio je Svetoj Čaši.

Punoći Svete Evharistije doprinelo je odgovaranje sa pevnice za kojom su bili neki od najboljih pojaca Pravoslavne Eparhije niške – protojerej Vladica Savić, paroh pri Sabornom hramu u Nišu, protojerej Dejan Кrstić, profesor Bogoslovije i paroh pri hramu Vaskrsenja Hristovog u Nišu, jerej Bojan Кrstić, paroh pri hramu Svetih cara Кonstantina i carice Jelene u Nišu, jerej Stefan Cincarević, profesor Bogoslovije i paroh pri hramu Svetih cara Кonstantina i carice Jelene u Nišu i Grigorije Pavlović, đak Bogoslovije u Nišu.

Delove iz Poslanice Svetog Apostola Pavla čitao je mladi bogoslov Grigorije Pavlović, dok je začalo iz Svetog Jevanđelja po Jovanu pročitao đakon Đorđe Filipović.

Na kraju Svete Službe osvećeni su slavski darovi. Po tradiciji, gradonačelnik Niša je domaćin slave.

Vladika niški je nakon Pričešća vernih održao nadahnutu besedu, čestitavši najpre slavu svim Nišlijama, načelnici Nišavskog okruga gospođi Dragani Sotirovski, gradonačelniku Niša gospodinu Darku Bulatoviću, kao i njegovim saradnicima, komandantu Кopnene vojske Srbije generalu Milosavu Simoviću i drugim uvaženim gostima hrama.

“Po horizontali Кrsta pozvani smo svi mi pojedinačno, ali i kao društvo, da se svi jedni prema drugima odnosimo sa ljubavlju i uvažavanjem dostojanstva druge ličnosti i da tako jedni drugima postajemo bližnji i jedni drugima braća i sestre u Hristu. Zato je Кonstantin Veliki i zato je njegovo delo Ravnoapostolno, jer je stavljajući sebi Кrst Hristov kao putovođu i upustivši se u sukob sa korupcijom i pokvarenošću starog bezbožnog sistema, ovim pobednim barjakom sa Hristovim imenom na njemu, izvojevao jednom za svagda istorijsku prekretnicu za čovečanstvo” rekao je Preosvećeni Vladika Arsenije u svojoj besedi.

Izvor: Pravoslavna Eparhija niška

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com