Kultura

“Svetlopisi vekova” i “Priznanja i odlikovanja kroz istoriju i vreme”

Ove godine u okviru pratećih programa, za vreme trajanja Nišvila, naći će se nešto i za ljubitelje istorije ili one koji i žele da saznaju nešto više o Nišu. Za to su se pobrinuli istoričari Istrorijskog arhiva u Nišu Boban Janković i Dušan Andrejević. Oni su pripremili izložbe “Svetlopisi vekova” koja će se nalaziti u holu Arhiva i “Priznanja i odlikovanja kroz istoriju i vreme” koja će moći da se vidi na zidu zgrade. Obe izložbe će biti otvorene 8, 9, 10 i 11. avgusta od 19 do 23 sata.

„Izložba „Svetlopisi vekova“ predstavlja fotografije koje se čuvaju u Istorijskom arhivu Niša i one su u rasponu od oslobođenja turaka 1874. do 1994. godine. Sama izložba je koncipirana tako i tematski i hronološki, da prati vreme od zaverenika iz 1874. godine. Dalje, izložba prati hronologiju događaja nakon oslobođenja, društveni razvoj Niša između dva svetska rata, razvoj Niša nakon Drugog svetskog rata gde vidimo kako se grad širi, kako se ruše stare kuće i grade novi soliteri“, objašnjava Janković.

Između ostalog izložba obuhvata i druge aspekte života u Nišu između dva svetska rada, sport i dešavanja u toj oblasti.

Foto: V. P.

„Tu možemo da pratimo razvoj sporta od 1920. godine do Drugog svetskog rata. Posedujemo fotografije fudbalera iz tog perioda, detalje sa utakmica koje su se održavale u Nišu. To nas vraća u vreme kada se sve to dešavalo, ali na taj način osećamo i duh tog vremena“, objašnjava autor izložbe.

Izložba obuhavata i druge, manje lepše stvari. To su fotografije nastale u periodu ratova od 1912. do 1918. godine i perioda Drugog svetskog rada.

„Neke od fotografije koje se nalaze u našim depoima, a koje će sada videti i Nišlije prikazuju različite vojne formacije, grupe vojnika, sve šta se dešavalo u tim teškim vremenima. Pored toga imamo i one fotografije  koje su zabeležile ono što se  neposredno dogodilo pre Drugog svetskog rata, recimo, martovske demonstarcije u Nišu 1941. godine. Od intersantnih događaja zabeležena je i poseta doživotnog predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita koji je u Nišu boravio u nekoliko navrata pedesetih i sedamdesetih godina. Deo izložbe posvećen je i poseti Nišu Aleksandra Rankovića kada je svečano otvoren spomen park Bubanj“, dodaje Janković.

Poslednji segment izložbe se odnosi na urbani razvoj niša od sedamdesetih godina 20. veka, pa do fotografija izgradnje podzemnog prolaza i TC Kalča.

Foto: V. P.

Druga izloža pod nazivom  „Priznanja i odlikovanja kroz istoriju i vreme“, čiji je autor Dušan Andrejević, biće prikazana na zidu fasade Istorijskog arhiva.

„Prikazaćemo sve ukaze, povelje, diplome i koje su zanimljivo umetnički rešene i ne mogu se videti svakog dana. To će biti prikazano u toku četiri festivalske večeri, a ljudi će videti diplome iz Carigradske gimnazije, Albanske spomenice, Povelju Kola srpskh sestara koju je radio Uroš Predić. Tu je i rešenje oredna Svetog Save četvrtog i petog reda, pa i svedočanstva iz škola. Sve to nam ukazuje na to da se nekada sa mnogo više ideja pristupalo rešenju ovih dokumenata nego što je to slučaj sada“, kaže Dušan Andrejević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com