Promo

SVETILJKA U TAMI: Neispričana istorija Biblije (VIDEO)

Ova emisija govori o tome kako su prolazli ljudi koji su čitali i držali se Biblije. Opisuje se istorijski put Biblije i namera da se ona prevodi na sve svetske jezike. Zašto je to bitno, odgovor se nalazi u minutima koji slede.

Emisija opisuje same početke i nastajanje nastarijih spisa. Kroz istoriju se opisuje odnos mnogih vladara prema hrišćanstvu. Opisuje se i Konstantinovo potpisivanje Milanskog edikta koji garantuje toleranciju i zaštitu. Sa Konstantinom hrišćanstvo postaje državna religija, jer u vreme kada je Poslanica Rimljana napisana nije postojala crkva u Rimu. Kada je on postavio stvari na svoje meseto, po mnogima uz neke pogrešne poteze, tada crkva razvja doktrine, postavlja pape i izučavaju je na naukima. Kada je izdao još jedan edikt Konstantin, to je značilo da oni koji nisu pod vlašću Rima moraju biti uhapšeni ili prognani a njihove crkve i zapisi moraju biti spaljeni. Neki istraživači veruju da mu je vera bila podeljena, jer da je Konstantin bio istinski vernik on ne bi proganjao druge vernike. Veruje se da je finansirao i paganske crkve dok je gradio one hrišćanske. Kada je Rimsko carstvo pretrpelo pad, pojavili su se rimski biskupi i uzeli sebi Konstantinove titule. Čitav ovaj period mnogi istraživači smatraju mračnim Srednjim vekom.

Mnogi pak ovaj mračni Srednji vek prepisuju zabrani Biblije. Dalje priča vodi ka delima Svetog Dominika.

Prve Biblije bile su na latinskom, pa su je prevodili na mnoge jezike.

Učenje Džona Viklifa i Biblija koju je preveo uticali su na hrišćanstvo do danas, što se detaljno opisuje u ovoj emisiji. Ovde se govori i o Velikoj Bibliji od 1539. godine poznata i kao Kremvelova Biblija.

Američko biblijsko društvo objavljuje novu savremenu englesku verziju Biblije, koja je iz svog prevoda potpuno uklonila reč „antihrist“ gde je umesto te reči koristi „Hristov neprijatelj“ što uklanja pola od izvrnog značenja. Na razumevanje biblijskih proročanstava uticaće i kako se prevode Božije reči. Predviđanja su da će nastati nova međunarodna Biblija iz koje će biti potpuno izbačena Knjiga Otkrivenja.

Koje je pitanje autor emisije ostavio za sam kraj pogledajte u tročasovnoj emisiji koja sledi.

Traganja.org možete propratiti i na zvaničnim stranicama društvenih mreža

Pored knjiga na sajtu Traganja.org i njihovom Youtube kanalu možete da pogledate i mnoštvo video klipova, emisija i predavanja koja vam mogu pomoći da bolje razumete neke pojave u životu i stvarnost sagledate iz nekog drugog ugla.Prvih deset čitalaca koji pozovu na broj 060/80 – 80 – 119 dobijaju knjigu na poklon.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com