Društvo

Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara i  dan kada se bude priroda

U niškim opštinama simboličnim orezivanjem vinove loze obeležen je danas Sveti Trifun. U opštini Pantelej u Gornjem Matejevcu ovaj praznik se masovno slavi i praznuje budući da se radi o kraju u kome je vinogradarstvo tradicija i prenosi se sa kolena na koleno.

Plodna zemlja i povoljna klima kao i dobar geografski položaj pravi su uslovi za kvalitetna vina, vinogradarsko područije, a ova opštini je poznato po kvalitetu vina i grožđa.

Svečanom obredu kojim se slavi Sveti Trifun prisustvovala je u ovom selu i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, a da ponagala je predsednica GO Pantelej Nataša Stanković. One su domaćinima poželele što kvalitetniji rod i dobru vinsku godinu. Zajedno su obećale da će i Grad i opština i u narednim godinama podržavati vlasnike vinograda  kako bi se tradicija gajenja vinove loze i dobrog vina iz ovog kraja nastavila. Na ovaj način čuvaju se i stari vinogradarski običaji, a sve u znaku očuvanja srpske tradicije.

Orezivanju vinograda obavezno prisustvuje i sveštenstvo u znak zahvalnosti zaštitniku vinogradara Svetom Trifunu. Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Veruje se da će grožđe tako dobro roditi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com