Društvo

Sveti Nikola ispraznio škole!

Da je Sveti Nikola najrasprostranjenija slava i da se slavi, bukvalno, u svakom drugom domu, pokazalo se i u niškim školama. Pojedine profesore koji ne slave Svetog Nikolu i menjaju kolege kojma je to krsna slava, dočekale su poluprazne učionice.

U pojedinim školama su časovi skraćeni na 30 minuta da bi deca stigla na slavsku večeru, a neki direktori su morali da prilegode i raspored časova kako učenici koji prate nastavu ne bi imali “prazan hod” po sistemu da prvi čas imaju, a naredna dva gube. Ideja nekih direktora je i da Sveti Nikola bude neradan dan jer se svake godine sreću sa istom situacijom, polupraznim učionicama i desetkovanim brojem nastavnika koji drže nastavu.

Prema rečima Nebojše Lekića, direktora Gimnazije “9.maj” sa nastave je danas izostalo oko 50 odsto učenika od njih 710. I 12 nastavnika nije u školi jer slave Svetog Nikolu. Praktično to znači da se u porodici svakog drugog učenika slavi Sveti Nikola.

“Uvek je tako za dve najveće naše slave, Svetog Arhangela Mihaila, a sada i za Svetog Nikolu“, objašnjava Nebojša Lekić. “Razlika je u tome što za Svetog Nikolu sa nastave izostaje više đaka. Učionice su nam bukvalno poluprazne. Imamo učenike i profesore koji obeležavaju i druge slave, ali nikada nije ovako. Ovo samo potvrđuje onu narodnu „da Svetog Nikolu slavi pola Srba, a ostala polovina odlazi kod njih“. Tako je i kod nas“, kaže direktor Lekić.

Ranijih godina su deca mogla pomalo i da zloupotrebljavaju obeležavanje krsne slave. Sada više ne. U školi postoji tačna evidencija, kako za profesore tako i učenike, ko slavi koju slavu. Da će biti odsutni sa nastave najavljuju dva do tri dana ranije, a profesori popunjavaju i određene formulare, ako ih do sada nisu popunili.

„Tačno znamo kada koji učenik zbog krsne slave može da izostane sa nastave, jer svake godine, na prvom roditeljskom sastanku, roditelji popune odgovarajuće formulare gde se upisuje i ime krsne slave i datum kada se slavi. Dozvoljeno je da se upiše i slava koju slave baka i deka, ali evidencija o tome mora da postoji, kako se ne bi dogodilo da se učenici „izvlače“ na ime slava“, objašnjava Nebojša Lekić, direktor Gimnazije „9.maj“ u Nišu.

Slična je situacija u Elektrotehničkoj školi “Nikola Tesla”. Direktor ove škole Nabojša Sokolović svake godine pravi i poseban raspored časova za dan Svetog Nikole kako deca ne bi imala velike pauze između časova.

„Danas u školi imamo duplo manje učenika, ali kako su slave najavljene pre dva do tri dana, napravljen je novi raspored časova sa zamenama za profesore koji slave“, objašnjava direktor ETŠ „Nikola Tesla“ Nebojša Sokolović. „ Prilagođavanje rasporeda urađeno je tako da između časova nema praznog hoda, tako da učenici ne dođu u situaciju da imaju prva dva i poslednja dva časa, a između su slobodni. Te časove smo uzeli za nadoknadu propuštenog gradiva ili za nova predavanja koja će održati oni profesori koji ne slave“.

Direktor ETŠ „Nikola Tesla“ kaže, da od 90 nastavnika 20 odsto njih, ili dvadesetak, danas nije došlo u školu, jer su prijavili Svetog Nikolu kao krsnu slavu.

Časovi su danas skraćeni u Gimnaziji “Svetozar Marković”, ali i u Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac” u kojoj se nastava odvija u popodnevnim časovima. Školsko zvono će zvoniti na 30 minuta i u OŠ “Ćele Kula”, ali i u još mnogim niškim školama.
Ništa nije drugačije ni u OŠ “Bubanjski heroji”.

“U drugom razredu je u jednom odeljenju na nastavu došlo samo šest učenika, u sledećem 12, a u trećem odeljenju 18 učenika je prisutno”, kaže Verica Radenković, direktorka OŠ “Bubanjski heroji”. “Osim toga, skratili smo i časove kako bi smo lakše održali nastavu u toku dana. Inače, na ovaj dan, posebno u mlađim razredima, ne obrađuju se nove lekcije zbog malog broja dece”, zaključuje Verica Radenković.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close