Društvo

Sveti Luka ili Halloween i potrošački “rituali”

Pravoslavni vernici i crkva 31. oktobra obeležavaju praznik Sveti Luka, u narodu poznatiji kao Lučindan, a česta je i krsna slava. U svetu najčešće Engleskoj i Americi, baš tog dana obeležava se Noć veštica. Poslednjih godina puno je sporenja na temu šta “slavimo” Sveti Luku ili Noć veštica, da li može zajedno i zašto ne… dan pred “praznovanje” istražujemo baš ovu temu.

Na Svetog Luku obično se kaže: “ide Luka-eto vuka” ili “sveti Luka sneg do kuka”, najavljujući zimu i snegove. Zato se valja na vreme pripremiti. Sveti Luka nije obeležen kao zavetni, to je praznik od značaja za suštinu crkve, tumače mnogi. Njega slave kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika.

Na Svetog Luku koncima se opasuju torovi da vukovi ne bi davili stoku. U južnoj Srbiji se po prvom gostu koji uđe u kuću na Lučindan gata kakva će zima ili godina biti. U Crnoj Gori kažu da je duga na nebu pojas Svetog Luke i da, ukoliko je vidite, to znači da sveti Luka moli boga za nas.

Na Svetog Luku ne smete da budete preki i nervozni, jer je Sveti Luka uvek pomagao ljudima i bio miran i blag po prirodi.

Na tu temu pre dve godine pisao je je profesor istorije Đorđe Bojanić.

Foto: PIxabay.com (ilustracija)

“Noć veštica ili „Halloween“, koje se slavi u mnogim zemljama, posebno u Americi i Engleskoj, i to treba poštovati kao i sve tuđe običaje… ali tako trebamo poštovati i svoje, a i nema razloga koristiti tuđe običaje i praznike. U Noći veštica se odrasli i deca oblače kao bića iz podzemlja (duhovi, zombiji, veštice, goblini) i uživaju u spektakularnim vatrometima. Кuće se ukrašene bundevama ili strašilima. Dvorišta se ukrašavaju nadgrobnim spomenicima, gremlinima, lampionima, strašilima, vešticama, narandžastim i ljubičastim svetlima, te dekoracijama kao što su skeleti, paukovi, bundeve, mumije, vampiri i druga monstruozna stvorenja”, ističe Bojanić.

On dodaje da se pretpostavlja da se tokom ovog praznika potroši blizu osam milijardi dolara godišnje, pa je sasvim jasna njegova popularizacija u svetu ali i na našim prostorima.

Ipak potrošačko društvo nameće druge navike ali i želje, uglavnom onih mlađih mada sve češće roditelji mališana pribegavaju da deci učine i pridružuju se proslavama i obeležavanju Halloween-a.

Šta sutra proslaviti i obeležiti na Vama je…

Bojanić: To nisu naši običaji, NOĆ VEŠTICA ILI Halloween NE PRIPADA NAM… imamo mi svoje praznike, tradiciju i običaje

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Postoje i katolici koji slave i muslimani imaju svoj neki praznik na tah dan
    Smorilu ste svakom zivom stvoru na ovoj planeti sa ovom raspravom da li je sv luka ili halovjn

  2. Pored Svetog Luke, SPC slavi i Svetog Petra Cetinjskog, koji je prema zapisu vladike Nikolaja ovaj svetitelj ceo svoj život posvetio svom narodu i važio za života kao svetac. Prema tome Srbija se neće pokoriti nakaradnim zapadnim “vrednostima”. Neka slave oni u svojoj zemlji šta god žele, ali ovde ne sme da se dozvoli svetogrđe. Srećna slava svima koji slave. Svi oni koji bi da budu “demokratski” nastrojeni, neka tu demokratiju šire u svojoj kući, jer sigurno da nisu vaspitani u tradicionalnom duhu svog naroda, njegovih vrednosti i običaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com