Kultura

Švedski vajb – nedelja novog švedskog filma u Beogradu i Nišu

Ambasada Švedske u okviru programa „Švedski vajb“ organizuje nedelju švedskog filma nove produkcije u Jugoslovenskoj kinoteci od 19. do 23. januara i u Niškom kulturnom centru od 24. do 27. januara. Tokom švedske filmske nedelje biće prikazano osam najnovijih filmova uz prisustvo gostiju iz Švedske.

Uprkos pandemiji koja je filmskim stvaraocima donela mnoge izazove, švedska filmska produkcija uspela je da snimi brojna ostvarenja. Većina filmova koji će biti prikazani snimljeni su tokom poslednje dve godine, sa izuzetkom posebno selektovanog filma iz 2016. godine, „Krv laponaca“. Dva filma biće premijerno prikazana u Beogradu i Nišu, to su „Belo smeće“, čiji će producent Mikael Kros biti gost, kao i „Nevaljalci kriminalci“. Direktor fotografije na oba filma je Bratislav Stanković, takođe gost nedelje švedskog filma.

Ambasadorka Švedske u Srbiji Nj. E. Anika Ben David smatra da je u sociološkom i političkom smislu film snažno demokratsko i obrazovno sredstvo.

„Film je važan deo moderne kulture, ali je i važno sredstvo u širenju znanja o svetu, različitim kulturama i ljudima“, rekla je ambasadorka Ben David. Ona je dodala da, iako se filmovi mogu gledati i na mobilnim telefonima, iPad-ovima i računarima „veliko belo platno i dalje pruža najbolje iskustvo“.

Dijapazon filmova je širok i raznolik – od švedske kriminalističke fantastike i nordijskog noara, do parodije na švedski način. Selektorka filmova je producentkinja i glumica Jelena Mila. Gledaoci će imati priliku i da uživo razgovaraju sa gostima nakon prijave na promotion.belgrade@gov.se.  Selekcija filmova nastala je u okviru saradnje ambasade Švedske u Beogradu, Forteca Međunarodnog filmskog festivala u Perastu, Jugoslovenske kinoteke i Niškog kulturnog centra.

Zbog trenutne epidemiološke situacije i ograničenog broja posetilaca, pojedini filmovi biće dostupni onlajn od 19. do 27. januara. Prijave za onlajn praćenje treba poslati na info@fiffp.com radi unosa podataka za otvaranje digitalne platforme, a mejl označiti sa ONLINE SCREENING + Vaše ime.

Nedelju „Švedski vajb – u filmu“ otvoriće 19. januara u Beogradu film  „Čarter“. Odmah nakon prikazivanja u Beogradu, najnovija švedska filmska ostvarenja moći će da pogledaju i građani Niša u Niškom kulturnom centru, gde će prvog dana biti prikazana komedija „Nevaljalci kriminalci“, a nakon projekcije posetioci će imati priliku da razgovaraju sa gostima iz Švedske.

Nedelja novog švedskog filma prvi je program kojim ambasada Švedske promoviše švedsku kulturu u Srbiji, a čemu će biti posvećena tokom 2022. godine pod sloganom „Švedski vajb u kulturi“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com