Društvo

ŠVEDSKI AMBASADOR: Niš je od posebnog značaja za Švedsku i bileteralne kontakte sa Srbijom

Nastavak saradnje na projektu izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koji je ušao u drugu fazu, uspostavljanje nove saradnje u privredi i podizanje iste na viši nivo nakon pandemije i ponovnog uspostavljanja avio linija između Niša i švedskih gradova Malmea i Stokholma, bile su glavne teme o kojima su razgovarali ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Sastanku gradonačelnice Niša sa švedskim ambasadorom prisustvovao je i Dušan Radivojević, direktor KLER-a kao i Srđan Mišić, privrednik, švedski državljanin iz Niša.

„Niš je od značajan za naše bilateralne kontakte sa Srbijom i mi ovde razvijamo vrlo interesantan projekat  koji se odnosi na prečišćavanje otpadnih voda. Završena je priprema dokumentacije za tender i zadovoljni  smo time kako za sada projekat napreduje“, kazao je ambasador Švedske Jan Lundin.

On je dodao da je tokom boravka u Nišu obišao i nekoliko švedskih firmi koje posluju ovde a bave se IT tehnologijom i zaštitom životne sredine.

„Švedska i Niš su već sada dobro povezani ali biće još veza jer sam ubeđen da će, kada se ponovo  otvore avio linije iz Niša za Stokholm i Malme, saradnja da se nastavi i produbi“, kazao je ambasador Jan Lundin.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je tokom razgovora sa gostom iz Švedske istakla da su prvi koraci ka uspešnoj saradnji već napravljeni.

„Već smo napravili prve korake kada je u pitanju  zaštita životne sredine i izgradnje velikog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje nas očekuje a koje finansira EU u vrednosti od 60 miliona evra. Otvoreni smo i  za svaki drugi oblik saradnje u privredi i jako nam je važno da što više njihovih kompanija posluje kod nas. U Nišu ima državljana Švedske koji se uspešno bave privredom i to može da  bude dobar primer za one koji se vraćaju iz Švedske u Srbiju  i  žele da ulože svoj kapital ovde ali i mogućnost dolaska njihovih kompanija i zapošljavanja naših ljudi“, kazala je Dragana Sotirovski koja je najavila i  susret u oktobru kako bi  razmenili iskustva sa švedskim kompanijama koje su uspešne.

foto: V.P.

„Šveđani su  jako zainteresovani za oblast zaštite životne sredine  što je od značaja i za nas zbog poglavlja 25 i svim pristupnim koracima do Evropske unije“, kazala je Sotirovski i dodala da je ovo bila prilaka da se potenciraju prednosti Niša za saradnju sa Švedskom u odnosu na druge gradove.

Dušan Radivojević, direktor Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj je dodao da je švedska ambasada značajan partner na projektu otpadnih voda.

„Zajedno radimo od 2016.godine i mogu da kažem da bez  njihove nesebične pomoći grad ne bi bio u stanju da dođe do sledećeg koraka implementacije ovog projekta. Sva tehnička dokumentacija je završena i prvi u  nizu međunarodnih tendera objavljen je na sajtu Ministarstva finansija. Radi se o tenderu za nadzor nad izvođenju radova u iznosu od 2 miliona evra“, istako je Radivojević.

foto: V.P.

On je objasnio da je projekat od posebnog značaja za Grad Niš jer se rešava problem prikupljanja  i prečišćavanja otpadnih voda. Obuhvata izgradnju centralnog i malih postrojenja za prečišćavanje vode,nedostajaćih kolektora i punpnih stanica.

„Nadam se da je ovo samo  jedan u nizu projekata koji ćemo raditi sa švedskom ambasadom i Agencijom SIDA. Grad je prepoznat kao sposoban da rešava ovako kompleksne  projekte, odgovorio je na vreme na sve zadatke koje je švedska ambasada stavila pred nas tako da  se nadam uspešnoj sradnji pre svega u domenu zaštite životne  sredine i izgradnje infrastrukture kao što je ovaj projekat koji trenutno radimo“, istako je Radivojević.

Srđan Mićić, Nišlija sa švedskim drževljanstvom je upoznao ambasadora sa prednostima koje privrednici ovde imaju  i sa razlozima koji su njega doveli ovde da nastavi svoje poslovanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Kolega Radivojević je u našem poslu bio slabo upotrebljiv. Međutim vidim da se lepo snalazi u okruženju apsolutnog neznanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com