Hronika

Svedočio otac ukrajinskog obaveštajca: Novac je moj, pozajmio sam ga zbog TV kanala

Oleg Naumov, otac Andrija Naumova (41) koga Više javno tužilaštvo u Nišu tereti za krivično delo pranje novca, posvedočio je danas u niškom Višem sudu da njemu pripada 530.000 evra pronađenih u automobilu njegovog sina, kojim je pokušao da iz Srbije pređe u Severnu Makedoniju.

Oleg Naumov je kazao da je novac pozajmio od svog poslovnog partnera 16. februara prošle godine, kako bi otvorio još jedan televizijski kanal i da se duže od trideset godina bavi tim privatnim biznisom.

Izjavio je da ima osam privatnih firmi, od kojih je sedam registrovano u Ukrajini, a jedna u inostranstvu.

“Želeo sam da otvorim novi kanal i prodam ga kablovskim operaterima širom Ukrajine, zato mi je novac bio potreban. Pozajmio sam ga od poslovnog partnera, uz obavezu da ga vratim do kraja 2023. godine”, izjavio je Oleg Naumov.

U to vreme, dodao je, “rat se osećao u vazduhu”, ali su ljudi u Ukrajini verovali da se neće dogoditi i da se radi samo o propagandi, jer je i ranije ruska vojska dolazila do granica njihove zemlje.

On je objasnio da novac nije pozajmio od neke od banaka jer su se tokom januara i februara dogodila dva “napada iz inostranstva na ukrajinski bankarski sistem”, nakon čega je država 24. februara ograničila sume koje mogu da se podignu u bankama.

Prema njegovim rečima, novac koji je pozajmio potiče iz legalnog biznisa njegog poslovnog prijatelja, po zanimanju advokata.

“Nakon izbijanja rata u Ukrajini nisam mogao da radim na otvaranju novog televizijskog kanala i taj novac sam preneo u Evropu. Nisam mogao preko računa da ga prebacim jer su transakcije bile obustavljene”, izjavio je Naumov.

On je kazao da je novac koji je pozajmio od poslovnog prijatelja predao krajem marta u Nemačkoj svojoj snaji Ani Revenko, kako bi kupila kuću u Turskoj u koju bi mogla da se preseli cela porodica.

“Potpisali smo ugovor o pozajmici da bi Ana mogla u Turskoj da pokaže poreklo novca. Nisam nameravao da tražim taj novac natrag od nje, jer smo mi porodica”, objasnio je Naumov.

Kako je kazao, pozajmljeni novac namerava da vrati u ratama do kraja godine, bez obzira što nije pokrenuo televizijski kanal koji je nameravao i istakao da njegove firme i dalje rade i zarađuju tako da može da vrati pozajmljeni novac.

Andrij Naumov se na prethodnom ročištu izjasnio da nije kriv za krivično delo koje mu se stavlja na teret i naglasio da se radi o porodičnom novcu.

Okrivljen je za krivično delo pranje novac jer je 7. juna prošle godine pokušao da iz Srbije pređe u Severnu Makedoniju vozilom u kome se nalazilo 608.000 evra i 125.000 dolara.

Ukrajinske vlasti su u međuvremenu zatražile od Srbije njegovo izručenje u kome je navedeno sedam različitih krivičnih dela, uglavnom ekonomskih, a predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, oduzeo je Naumovu čin brigadnog generala i proglasio ga izdajnikom, nakon što je u Srbiji saopšteno da je uhapšen.

O izručenju Naumova odlučuje Ministarstvo pravde Srbije, a Naumov je posredstvom advokata kazao da bi izručenje Ukrajini za njega predstavljalo smrtnu kaznu.

Za krivično delo pranja novca za koje je počelo suđenje pred Višim sudom, Naumovu preti zatvorska kazna od najviše deset godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com