Društvo

Svečanom službom, predajom labaruma gradonačelnici, litijama i svečanom akademijom, obeležena slava Niša

U crkvi „Svetog Cara Кonstantina i carice Jelene“, u prisustvu rukovodstva grada, brojnih zvanica i gostiju nastavljeno je obeležavanje slave grada Niša. Svečanu službu Carske večeri služio je episkop niški Arsenije koji je tradicionalno domaćinu slave, gradonačelnici Sotirovski, predao labarum na kome je Hristov monogram.

 

“Pod krstom na ovom monogramu Car Кonstantin izvojevao je najveće pobede i slobodu za hrišćansku veru, rekao je episkop Arsenije. Predajući vam ovaj barjak sa znakom pobede želim da on od nas odagna sve zle sile koje su se nadvile nad našim narodom i državom, i da nam da snage da istrajemo na pravom putu”, kazao je episkop.

Foto: Mladen Đurović

Gradonačelnica Sotirovski je poručila da je počastvovana što u ime svih Nišlija prima labarum i kazala da su nam sloga i sabornost sada neophodni kako bi prevazišli sva iskušenja.

Neka nam naši zaštitinici sveti Car Кonstantin i njegova majka carica Jelena podare neophodnu snagu kao i mudrost i istrajnost, kazala je Sotirovski.

Foto: Mladen Đurović

U nastavku su sveštensvo, rukovodstvo grada, zvanice i gosti kao i veliki broj Nišlija, učestvovali u litijama koje su se kretale od crkve u parku „Sveti Sava“, preko bulevara Nemanjića, niške Toplane i ponovo do parka.

Foto: Eparhija niška

Na arheološkom lokalitetu Medijana održana svečana akademija

Prvi put, u okviru arheološkog lokaliteta “Medijana” u Nišu, održana je svečana akademija, povodom slave Grada Niša, dana praznika Svetog Cara Кonstantina i Carice Jelene.

Na samom početku, okupljenima su se obratili Njagovo Preosveštenstvo Episkop niški g. Arsenije i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Po završetku govora, započet je bogat kulturno-umetnički program, izveden u saradnji malih i velikih glumaca, vojnog orkestra i članova Studentskog kulturnog centra.

Nakon okončanja kulturno-umetničkog dela programa, direktorka Narodnog muzeja u Nišu Vesna Crnoglavac, provela je prisutne kroz lokalitet “Medijana”, upoznavši sve sa njegovom drevnošću i značajem, kao i ovdašnjim ostacima rimske kulture, koji nam pružaju uvid u svakodnevicu sveta starine.

Foto: Eparhija niška

Otvoren naučni simpozijum “Niš i Vizantija”

u svečanoj sali niškog Univerziteta otvoren je 22. po redu simpozijum “Niš i Vizantija”, sa naslovnom temom “Evropa i Balkan pod Кonstantinovim znakom”.

Uvodnom rečju sabranima se prvo obratio dr Miša Rakocija, koji je potom pozvao Njagovo Preosveštenstvo Episkopa niškog g. Arsenija da se obrati i blagoslovi rad ovog naučnog skupa.

Realizacija simpozijuma plod je saradnje Grada Niša, Eparhije niške i niškog Univerziteta. Naučni skup ove godine se održava od trećeg do petog juna, kada se zvanično zatvara.

Foto: V.Milićević

Obeležavanje se nastavlja danas u organizaciji GO Crveni krst

U nedelju 04. Juna .2023. godine u niškoj tvrđavi organizovan je program Gradske opštine Crveni Кrst povodom proslave Sv. Car Кonstantin i carica Jelena, slave grada Niša. Program počinje u 17:00 sati sportsko rekreativnim delom „Sport za sve“ a u 17:30 sati, na platou ispred Beogradske kapije upriličen je kulturno – zabavni program.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Godinama aktivno pratim gradsku slavu, ali mi se cini da je ove godine najsiromasnija. Resili su da je zacine ruglom ispred Beogradske kapije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com