Društvo

Svečanom liturgijom obeležen praznik Svetog Vasilija Ostroškog

Povodom 12. maja koji Srpska pravoslavna crkva proslavlja kao praznik Svetog Vasilija Ostroškog u hramu posvećenom ovom svetitelju u Duvaništu danas je održana svečana liturgija koju je služio episkop niški Arsenije sa sveštenicima niške Eparhije.

Veliki broj ljudi prisustvovao je liturgiji u znak zahvalnosti svecu koji je, kako se veruje, spasio stradanja stanovnike Duvaništa kada je NATO avijacija 12. maja 1999. godine bombardovala taj deo grada kasetnim bombama.

Stanovnici Duvaništa i dan danas govore da ih je samo Sveti Vasilije Ostroški sačuvao, jer je neposredno pre bombardovanja čitavo naselje vrvelo od ljudi, posebno dece, a na naselje je bačeno desetak kontejnera sa više od 2.000 kasetnih bombi.

Povređeno je 11 ljudi, a žrtava nije bilo. Međutim, iako tog dana niko nije stradao, “žute ubice” ipak su odnele jednu žrtvu u Duvaništu. Od zaostale kasetne municije, 2000. godine poginuo je penzioner Vladimir Jovanović dok je obrađivao svoju baštu.

Foto: B.LJ.

Godinama unazad na praznik Svetog Vasilija Ostroškog u Duvaništu je organizovana litija, ali će i ove godine, kao i prošle godine, izostati zbog epidemije korona virusa.

Episkop niški Arsenije juče je, uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene služio praznično bdenije.

Na početku bdenija izneta je mitra Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, za koju u niškoj Eparhiji ističu da je veliki blagoslov koji ima niška Eparhija.

U znak zahvalnosti za to što je stanovnike Duvaništa spasio stradanja u tom naselju se privodi kraju izgradnja hrama posvećenom Svetom Vasiliju Ostroškog. Najavljeno je da bi hram mogao da bude završen do kraja godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com