Ekonomija

Svečano otvoren Sajam turizma u Nišu

Sajam turizma i aktivnog odmora zvanično je otvoren danas u podne. Otvaranju su prisustvovale visoke zvanice i veliki broj sugrađana, a takođe se na sajmu našao i veliki broj izlagača. Svečanom otvaranju Sajma prisustvovali su i predstavnici Ministasrtva turizma, trgovine i telekomunikacija Republike Srbije, pomoćnica ministra  Vera Božić  Trefalt i savetnica ministra  Vesna Antić kao i predstavnici grada Niša, gradonačelnik Darko Bulatović sa saradnicima i veliki broj turistikčih poslanika iz Srbije i regiona, ali i inostranstva. Sajam će biti otvoren do 20. aprila, a posetioci će moći da posete štandove od 10 do 19 sati, a na dan zatvaranja od 10 do 17 sati.

Savetnica ministra Vesna Antić pozdravila je prisustne čestitajući domaćinu na odličnoj organizaciji cele manifestacije.

“Velika je čast za mene što se nalazim na otvaranju 20. jubilarnog, Međunarodnog sajma turizma u Nišu”, kazala je Antić. “Niš je u prošloj godini posetilo ukupno 123 000 turista što predstavlja rast od 15 odsto u odnosu na  2017. godinu. Domaćih turista je bilo 50 odsto, rast od 7 posto, a stranih 73 000 što je rast od 21 odsto. Ono što je posebno važno za Niš je da broj turista raste ne samo  u toku letnjih meseci kada grad najviše može i da ponudi već tokom cele godine i pre i u postsezoni. To je rezultat intenzivne kampanje i promocije grada Niša kako po Srbiji tako i van Srbije, poput Bugarske, Grčke ili Rumunije, a potom i Nemačke, Kine, Italije i Turske”.

Ona je dodala da ne može da se zanemari ni utacaj aerodroma u Nišu na broj tursita koji u toku godine posete ovaj grad.

Foto: V.P.

“To je i dovelo do toga da  43 posto turista dolazi u Niš avionom”, kazala je Antić. “Brojke jesu važne  jer kada se podvuče crta i vidi koliko je Ministarstvo uložilo u važne turističke projekte zajedno sa lokalnom samoupravom to sve daje  rezultate”.

Vesna Antić je naglasila da su značajna sredstva uložena u obnovu Tvrđave, da je u toku projekat održavanja javnog parka  u Niškoj Banji, a godinama se pruža podrška jednom od najznačajnijih festivala koji se održava u Nišu, Nišvilu.

“Niš je hrabro uhvatio priključak sa ostalim gradovima i postao jedna od vodećih destinacija u ovom delu Srbije. Kada su brojke u pitanju, u jednom zanimljivom istraživanju hotelijera u Nišu je prošle godine bilo  čak 78 odsto turista iz Evrope čime se Niš posebno ponosi. Brojki ne bi bilo da Niš nema ono što je opisao i Stevan Sremac, a to je i duh i duša koju deli sa celim svetu”, zaključila je Antić.

Foto: V.P.

Ispred Grada Niša, gradonačelik Darko Bulatović poželeo je dobrodošlicu svim uvaženim gostima koji će naredne dane provesti u Nišu.

Foto: V.P.

“Lepi dani i lepe godine stoje pred ovim gradom, lepa budućnost, posebno kada su u pitanju turistički sadržaji i ponuda”, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović. “Činjenica da smo  od 2015. godine povećali broj turista za više  od 80 procenata. Posle toliko  decenija shvatili smo značaj turizma kao jedne zaista rastuće grane privrede. To je činjenica koja nas  tere na to da planiramo budućnost, razvoj, broj ljudi koje ćemo sačekati”.

Bulatović je dodao da kulturno nasleđe koje Niš ima dodatno oplemenjuju festivali koji se održavaju u gradu, Nišvil, Filmski susreti, Horske svečanosti, Muzički edikt i odnedavno uveden  festival Evergrin.

“Najznačajniji je naš aerodrom koji je prava podrška razvoju turizma i stvaranju  ambijenta i klime koja će pomoći da posle toliko vremena zaostajanja grad stane na svoje noge. Do 2015.godine na niškom aerodromu nismo imali avioletova niti gostiju sa aerodrome. Od 2015.godine do danas  novih 10 velikih i značajnih  destinacija, a od  jula ove godine i novih 12 linija. Od juče je vraćana i linija za Malme”, naglasio je Bulatović.

U ime domaćina i organizatora goste Sajma je pozdravio Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niša.

Foto: V.P.

“Ove godine su predstavnici TON-a obišli puno ovakvih manifestacija, počev od januara preko Ljubljane, preko Beča,Berlina, Sofije, Soluna i Atine i svake godine povećava se broj destinacija. Raste i broj turista i broj linija na aerodromu Niš i sadržaji u Nišu i nadam se da će tako i da ostane”, naglasio je Uroš Parlić i dodao da je želja svih u Nišu usmerene ka tome da se turisti u gradu osećaju što bolje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com