DruštvoPolitika

Svečano otvoren istočni krak Koridora 10 (VIDEO)

Novizgradjene deonice istočnog kraka Koridora 10, Prosek-Bancarevo (9,4 kilometra), tunel Bancarevo (oko 700 metara) i Bancarevo-Crvena Reka (12,4 kilometra) svečano su danas otvorene kod tunela Bancarevo danas su svečano puštene u saobraćaj u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika vlade Bugarske Bojka Borisova, predsednice Vlade Srbije Srbije Ane Brnabić, brojnih zvanica i građana iz čitave Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je istočni krak Koridora 10 upravo su ono smo želeli kad smo počeli da menjamo zemlju i da menjamo sebe.

„Nećemo stati na ovome, nastavićemo dalje, gradićemo bez prestanka da bismo imali više posla, više investicija, da bismo završili taj čarobni krug i da bismo mogli da kažemo da smo stvorili uspešnu i najlepšu, za nas svakako najlepšu, zemlju na Balkanu“, rekao je Vučić.

Foto: B. Lj

On je pozvao sve mlade ljude koji su otišli iz Srbije „trbuhom za kruhom“ jer nisu mogli da čekaju bolju budućnost, da se vrate u domovinu.

Vučić je rekao da će auto-put od madjarske do bugarske gradnice skratiti putovanje na toj relaciji na manje od pet sati.

On se zahvalio bugarskom premijeru na saradnji u realizaciji tog projekta.

“Srbija i Bugarska su se vezale putem. U narednim danima će biti završena i deonica u Bugarskoj. Gradimo i gasovod „Balkanski tok“ kojim ćemo se takodje povezati kao prijatelji”, ocenio je Vučić.

Foto: B. Lj

Vučić je rekao da je sigurnost putnika bitna i naveo da je više ljudi poginulo u Sićevačkoj klisuri, “nego u nekom manjem ratu devedesetih”.

“Želimo kilometri koje danas gradimo više nego pre 35 ili 40 godina da budu naša vrednost. Ostavljamo prašnjavu prošlost zarad blistave budućnosti”, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije obratio se danas na otvaranju Istočnog kraka Koridora 10 na bugarskom jeziku, pozdravljajući Bugare koji žive u našoj zemlji, kao i bugarskog premijera Bojka Borisova i članove njegove delegacije. Predsednik bugarske vlade Bojko Borisov poručio je danas da se otvaranjem istočnog kraka Koridora 10 spajaju Zapadna i Istočna Evropa.

„Kao i Nemcikoji su imali Berlinski zid i koji je pao pre 30 godina, i zid između dve zemlje, Srbije i Bugarske, je “pao”, rekao je Borisov.

Foto: B. Lj

Otvaranju istočnog kraka Koridora 10 prisustvovali su brojni gradjani Niša, ali i drugih mesta sa juga Srbije. Više desetina autobusa dovezli su gradjane do Bancareva, a posebno je bio zapažen dolazak članova Opštinskog odbora Srpske napredne stranke iz Panteleja i Medijane.

Do tunela Bancarevo naprednjaci iz Medijane predvodjeni predsednikom opštine Nebojšom Kocićem stigli su noseći veliku fotografiju Aleksandra Vučića i brojne zastave, a naprednjaci iz Panteleja stigli su u pratnji trubača.

Istočni krak Koridora 10, od Niša do Dimitrovgrada dug je 86,7 kilometara i ima 87 mostova, ukupne dužine 2,6 kilometra i pet saobraćajnih petlji. Izgradnje istočnog kraka Koridora 10 počela je 2012. godine a koštala je oko 476 miliona evra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com