Društvo

Svečano otvaranje garaže TC „Ambasador“ krajem marta

U toku su završni radovi na pozemnoj garaži  TC „Ambasador“ koja je  će u drugoj polovini  marta, mesec dana pre roka, biti stavljena na raspolaganje građanima, kazao je Dejan Dimitrijević, direktor JP „Parking servis“ koji je juče obišao objekat zajedno sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski i njenim saradnicima.

Završetkom objekta građanima će biti na raspolaganju 58 mesta za parkiranje koje postoje sve veći problem u gradu. Trenutno se izvode  radovi na sistemu za gašanje požara i na sistemu za daljinsko javljanje o požaru, a nakon toga preostaje da se uradi horizontalna i vertikalna signalizacija kao i postavljanja sistema za naplatu.

Garaža je građevinsku dozvolu dobila davne 1991. godine i nikada  nije privedena javnoj nameni. Zahvlajući rukovodstvu Grada Niša odlučeno je da se prostor rekonstruiše i privede nameni, a građani dobiju novi prostor za parkarinje.

 „Ovo je dobar način za  kompromisno rešenje za parking isped Gradske kuće koji je  rekonstrukcijom Trga zatvoren. Sa rekonstrukcijom 58 mesta  rešiće se delimično problem parkiranja u samom centru grada, a uveliko radimo na tome da  dobijemo i nove lokacije što za podzemne što za nadzemne garaže“, kazala je gradonačelnica Niša Drgana Sotirovski.

Dimitrijević je dodao da novi objekat ispunjava sve propisane mere koje su zakonom predviđene za podzemne garaže.

„Sistem naplate biće isti kao i u drugim garažama, po započetom satu i bez vremenskog ogranićenja“, dodao je Dimitrijević.

U gradu trenutno ima oko 3.600 parkig mesta, a potreba za parkarnjem je sve veća. Razlog tome je istočnjačka arhitektura u gradu, ali se uvek nalaze rešenja za rešavanje problema.

 „Potreba  za parking mestima je u gradu sve veća a zahvaljujući podatku da nam je životni standard  iz meseca u mesec bolji i da u Nišu godtovo da nema porodice bez automobila  to iziskuje i veći broj parking mesta. Naš glavni  urbanista uveliko radi na određivanju potencijalnih mesta gde bi grad u  nekom narednom periodu mogao da dobije podzemne garaže. Tražimo  i privatne partnere kroz javno privatno partnerstvo za ovaj posao, a  razmišljamo i o mogućnosti pravljenja nadzemnih garaža, ne samo  u centru grada već i šire i tako zaštitili ne samo zelene površine već i trotoare“, kazala je Sotirovski.

Dodala je da Grad uveliko radi i na tome kako da se zaštite zelene površine u gradu na kojima se sve češće mogu viditi parkirani automobili.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com