Kultura

Svečana dodela 16. po redu nagrade “Stevan Sremac”

Nagrada “Stevan Sremac”, za najbolju knjigu proze na srpskom jeziku u 2018. godini, večeras, 29. novembra, od 18,00 časova u Gradskoj kući, biće uručena Vuletu Žuriću, za roman “Pomor i strah”.

Nagradu “Stevan Sremac” dodeljuje grad Niš. Program Nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos. Nagrada se uručuje tokom trajanja manifestacije „Dani Stevana Sremca“ koja se održava u Nišu svakog novembra.

„U romanu „Pomor i strah“ Vule Žurić gradi snažu alegoriju o ranjivosti i istrajnosti ljudske prirode u tragičnim okolnostima, zasnivajući priču na istorijskom događaju, epidemiji kuge u Sremu krajem 18. veka. Iako polazi od dokumenata i istorijskih činjenica, Žurić ne piše tradicionalan istorijski roman, već kombinujući elemente trilera, horora i fantastičnog pripovedanja, oblikuje originalan narativ koji zahvata širok spektar različitih značenja. Priča o strašnim događajima u Irigu 1795. godine univerzalna je metafora o svetloj i tamnoj strani ljudske prirode, o veri, požrtvovanju, ljubavi i strahu. Roman „Pomor i strah“ poseduje sve najbolje osobine Žurićevog pripovedačkog stila, vešto vođenje priče, preciznost jezika i uverljivo oblikovanje karaktera“, navodi se u saopštenju žirija.

U programu učestvuju: Vule Žurić, dobitnik nagrade, Jelena Jovanović, predsednica žirija, Miloš Cvetković, glumac, Dalibor Popović Pop, voditelj programa.

Muzički program dodele nagrade “Stevan Sremac” izvode: Ljiljana Кitić, violina, Dragoljub Jovanović, klavir, Anita Ferlež Eraković, sopran. Milena Pejić, klavir

Dani Stevana Sremca, najava; NKC

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com