Društvo

Svečana akademija za rođendan Vojne bolnice

Svečanom akademijom u Domu Vojske Srbije niška Vojna bolnica obeležila je 141. godinu postojanja.

Upravnik te zdravstvene ustanove Jovica Stanojković podsetio je ovom prilikom da je Vojna bolnica u Nišu nastala u jednom velikom evropskom ratu, a proslavila se širom sveta 1915. godine u jednom velikom svetskom ratu i u jednoj od najmračnijih godina srpske istorije.

„Niška Vojna bolnica imala je centralnu ulogu u povlačenju preko Albanije i oporavku srpske vojske na Vidu i Krfu. Za vreme ratova devedesetih godina prošlog veka Vojna bolnica imala je važnu ulogu ne samo kao centralna armijska bolnica, već i zbog delovanja na čitavom Kosovu i Metohiji“, istakao je Stanojković.

On je naglasio da je Vojna bolnica u Nišu sada savremena zdravstvena ustanova osposobljena da pruži najviši nivo zdravstvene zaštite svim kategorijama svojih osiguranika.

„U prošloj godini zanovljena je oprema za potrebe jedinica intenzivnih nega, operacionih sala, oprema za endoskopsku hirurgiju i operacije na prednjem očnom segmentu, radiodijagnostička i operma za rad preventnih medicinskih ekipa. Završeni su infrastrukturni radovi na rekonstrukciji operacionog bloka i opremanju dve nove hirurške sale za minimalno invazivnu endoskopsku hirurgiju“, naglasio je Stanojković.

U znak zahvalnosti za pomoć i podršku koju pruža Vojnoj bolnici u Nišu Ministarstvo odbrane nagradilo je plaketom vladiku niškog Arsenija. Plaketa Ministarstva odbrane uručena je i upravniku Kazneno popravnog zavoda u Nišu Dejanu Paniću u znak zahvalnosti što su osudjenici izradili ikonostas, pevnicu, celivaonu, časni presto i žrtvenik za bogoslužbeni prostor u Vojnoj bolnici.

Svečanoj akademiji prisustovovali su izmedju ostalih i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović i nekadašnji komandant Prištinskog korpusa vojske SRJ tokom NATO agresije 1999. godine Vladimir Lazarević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com