Sve za Badnje veče na pijačnim tezgama

Sve za Badnje veče na pijačnim tezgama

10:11
392
0
Niške Vesti
PODELI

Suvo i južno voće, orasi, lešnik, badnjak, obavezno moraju da se nađu na stolu za Badnje veče pred Božić, a praznična večera je posna.

Oni koji to nisu uradili juče ili ovih dana mogu i sada da se pripreme za Badnje veče. Sve to se može naći na tezgama niških pijaca. Ove godine najmaštovitiji su bili prodavci badnjaka pa od suvih grana hrasta prave male aramžmane. Može se kupiti grana, manja ili veća, ali i badnjak u obliku venčića sa posebnim dodacima koji simbolituju blagostanje, zdavlje, sreću. Ovako aranžirani badnjaci se prodaju po ceni od 50 do 150 dinara. Najskuplje su korpice i koštaju 250 dinara.

Tezge na pijacama su prepune suvog voća. Suve šljive sa košticom koštaju 250 dinara, bez koštica 350 , smokve su 350 , kajsije su u pakovanju od 120 dinara, 200 grama urmi je 100 dinara. Sve to se može kupiti zapakovano zajedno, a cene paketića sa suvim voćem se kreću od 100 do 500 dinara. Sve tavisi od količine i onoga što se nalazi u paketu.

“Kupaca ima ali se slabo kupuje”, žele se profavci. “Uglavnom je to južno ili sušeno voće, ali se pazari na grame”, žale se prodavci.

I kupci priznaju da je kupovina opala.

“Kupićemo samo ono najosnovnije i koliko se može da obeležimo ovaj pravoslavni praznik. Ranijih godina smo kupovali i više namirnica i veće količine”,dodaje Nišlijka koja pazari suve šljive na Tvđavskoj pijaci.

Mnogim kupcima privlače pažnju kesice u boji koje prodavci nude. Raspituju se šta je u njima. To su žuti šećer i nišador.Starije Nišlije znaju čemu to i služi. Daje se deci da budu zdrava tokom godine, a uglavnom je namenjeno protiv prehlada.

Na zelenim pijacama je povećana i ponuda pečenki. Kilogram košta 40 dinara, a prodavci tvrde da nema veće poslastice od pečene pečenke za Badnje veče. Može od nje i pita da se napravi. Za pitu se prodaje i tikva, a pola kilograma tikve košta 40 dinara.

Na Badnji dan se posti,pa su morski plodovi, posan pasulj ili posne sarme glavna jela za ručak i večeru. Može se kupiti sveža riba, ali i pržena, a najviše se traže fileti oslića, soma, losos , pastrmka.

PODELI

POSTAVI KOMENTAR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Niških Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Niških Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Niških Vesti se možete obratiti ovde: web {at} niskevesti {dot} rs

Unesete rezultat (zaštita od spama) *