Društvo

Sve više mladih ima probleme sa depresijom i mislima o samoubistvu

Da li vam je ikada neka bliska osoba rekla da razmišlja o samoubistvu? Da li se ponašanje vašeg prijatelja naglo promenilo, on se povukao u sebe i udaljio od ostalih, bez ikakvog objašnjenja? Da li ste ikada imali osećaj da nekog nešto muči, a da jednostavno ne znate kako da mu priđete? Ovakva ponašanja često mogu da ukažu na neki dublji problem, a o tome kako reagovati u tom slučaju govorilo se na seminaru “Stavi zarez, a ne tačku na život”, koji je organizovalo Psihološko savetovalište za studente SKC-a.

“Stavi zarez, a ne tačku na život” poruka je koju su psihijatri, psihoterapeuti i članovi Psihološkog savetovališta SKC-a hteli da prenesu mladima kroz priču o depresiji i suicidalnosti.  Kako su naveli, osobe koje planiraju ili pokušaju da izvrše samoubistvo, samo žele da sebi “skrate muke”.

Kako u svakoj rečenici možemo staviti zarez i učiniti je dužom, boljom, smislenijom, tako možemo i u svom životu. Svaki čovek ima mogućnost da nastavi svoju rečenicu (život), i korišćenje ,,zareza“ bi moglo mnogo pomoći ljudima koji pate od depresije, samopovređivanja i drugih poremećaja.“, objašnjavaju u Psihološkom savetovalištu.

Na seminaru se govorilo o depresiji iz različitih uglova, bliže je objašnjeno značnje ovog fenomena, govorilo se o tome zašto je to društveni problem, a prisutni su čuli i savete zasnovane na praksi i radu sa ljudima.

prim. dr Dragana Krasic, neuropsihijatar

U našim ambulantama i našem hospitalnom odeljenju sve je više dece i mladih koji se bore sa depresijom. To je poremećaj, bolest koja je u porastu, sa sve većim teškim oblicima koji idu sa suicidalnošću”, navodi prim, dr Dragana Krasić, neuropsihijatar, koja je i bila jedan od predavača na seminaru.

Kako dodaje, simptome nije je lako prepoznati, roditelji često i ne pomisle da problem zaista postoji. Neki od prvih pokazatelja su umor, zamor, pad koncetracije, popuštanje u školi. To bi, navodi ona, trebalo da alarmira roditelje da potraže pomoć.

Nikola Goljovic, Psihološko savetovalište SKC-a

“O depresivnosti se često govori, ali je suicid nekako i dalje “zabranjena” tema. Zato smo mi odličili da spojimo te dve priče. Podaci su da u svetu da dva miliona ljudi koji pate od depresije izvrše samoubistvo. Mi smo odličili da mladima pokažemo da mogu da stave zarez, a ne tačku na život“, navodi Nikola Goljović, iz Psihološkog savetovališta za mlade SKC-a.

Treba znati da osobe koje planiraju ili pokušaju da izvrše samoubistvo, samo žele da sebi prekrate muke, a ne da umru. Svaki pomen suicida treba shvatiti kao apel za pomoć, zaključeno je na seminaru.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com