Društvo

Sve veći broj muškaraca žrtve nasilja u porodici

Ohrabruje podatak da je Centru za socijalni rad u Nišu prijavljen manji broj nasilja u porodici. Zanimljivo je i to da je u 2019. godini zabeležen porast broja muškaraca koji trpe nasilje, rekla je sekretar Sekretarijata za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, podnoseći izveštaj o radu ovog Centra na graskom veću.

 

“Ukupan broj prijava za nasilje u porodici u 2019. godini bio je 895. Najučestalije je fizičko nasilje, 62 posto. U odnosu na prethodne periode kada su žene uglavnom bile žrtve nasilja, u 2019. imamo porast nasilja kada je žrtva muškarac. 20,4 posto od ukupnog broja prijavljenih su muškarci. Objašnjenje ovog porasta prijava treba tražiti u prevazilaženju predrasuda, odnosno prevazilaženju sramote da se nasilje ipak prijavi”, kazala je Popović.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici omogućio je da se hitnim merama protiv nasilnika spreči izvršenje težih krivičnih tela, kao što su teške povrede i ubistva. Tokom 2019. godine ipak je smanjen broj prijava nasilja u porodici za 11,2 posto, istakla je Popović.

Ona je rekla da je i Sigurna kuća dala svoj doprinos kada je osvešćivanje žrtava da prijave nasilje u pitanju. Organizovane su brojne tribine, seminari, javne manifestacije čiji je cilj bio upravo ohrabriti žrtve.

Zamenica gradonačelnica Dušica Davidović podsetila je da se trenutno u Sigurnoj kući izvode radovi, a vrednost projekta adaptacije je milion dinara.

“Reč je o adaptaciji unutrašnjeg prostora u Sigurnoj kući. Adaptacija će biti završena za dve nedelje, kada ćemo imati jedan potpuno novi protor. Ovom prilikom želim da pohvalim sve zaposlene, direktorku, jer je i zvanično Sigurna kuća u Nišu jedna od najboljih u Republici Srbiji”, naglasila je Davidović.

Mirjana Popović je podnoseći izveštaj o radu Centra za socijalni rad “Sveti Sava” Niš istakla da je on poslovao u skladu sa programom rada za 2019. godinu. Ono što je dobro je podatak da je broj korisnika koji su podneli zahtev za novčanu pomoć smanjen za 30 posto u periodu od 2014. do 2019. Najzastupljenija je materijalna ugroženost stanovništva, a Centar za socijalni rad se u prošloj godini se trudio da na što bolji i kvalitetniji način očuva i podigne kvalitet života svih starosnih grupa stanovništva, zaključila je ona.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com