EkonomijaRegion

Sve snažnija zainteresovanost dijaspore da ulaže u Srbiju

Sve je snažnija zainteresovanost dijaspore da ulaže u Srbiju, pokazala su istraživanja koja su sprovedena u okviru projekta Link Up Serbia II u kojem je jedan od implementacionih partnera na projektu i RRA Jug. Aktivnosti RRA Jug su usmerene na pružanje podrške lokalnim samoupravama iz regiona da predstave investicione mogućnosti i uslove poslovanja u svojim sredinama, a srpskoj dijaspori omogući lakše investiranje i povezivanje sa partnerima u Srbiji. Kako bi se što bolje i preciznije definisali potencijali koje treba predstaviti dijaspori  danas je održan sastanak načelnika Topličkog okruga Zlatana Miljkovića i predstavnika Grada Prokuplja, zamenika gradonačelnika i većnika Dejana Tonića i predsednika Skupštine Dejana Lazića sa predstavnicima Regionalne razvojne agencije Jug.

 

 

“Područje Grada Prokuplja i Toplice poznato je nadaleko kao voćarski kraj. Potencijalnim investitorima na raspolaganju je velika sirovinska baza iz voćnjaka, najvećim delom višnje i šljive, ali i jabuka, krušaka, dunja, jagodičastog i bobičastog voća i vinove loze koji na ovom području pokrivaju više od 10.000 hektara. Grad Prokuplje prepoznaje ovaj potencijal, pa zainteresovanim stranama nudi mogućnost investicionih ulaganja i u sektor prerade voća, jer ovakve investicije vide kao podsticaj topličkim poljoprivrednicima da nastave da se bave voćarstvom i utiču na mlade da ostanu na selu i žive od svog rada. Investitori imaju mogućnost da izaberu između većeg broja raspoloživih lokacija na ovom području, koje su uglavnom komunalno opremljene i saobraćajno dobro povezane, u blizini postojećeg auto-puta E-75 i uz samu trasu budućeg auto-puta Niš-Priština. U pripremi i realizaciji investicije, investitori mogu da računaju na podršku efikasne lokalne samouprave koja nudi mogućnost ustupanja građevinskog zemljišta pod najpovoljnijim uslovima u skladu sa zakonskim propisima, olakšice ili oslobađanje od naknada za uređenje građevinskog zemljišta, doprinosa i naknada u postupku izgradnje i dobijanja dozvola ili drugih administrativnih i lokalnih taksi”, rekao je načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković

Na sastanku je pored ove teme razgovarano i o mogućnosti otvaranja kancelarije RRA Jug u Prokuplju, a koja bi se bavila poslovima regionalnog razvoja za teritoriju Topličkog upravnog okruga. Obe strane su se saglasile da je ovo veoma važno za podsticanje daljeg razvoja Toplice i Grada Prokuplja, koji su veoma važan deo regiona Južna i Istočna Srbija, i da bi to doprinelo većem broju sličnih aktivnosti, većem broju projekata finansiranih od strane evropskih fondova, boljem promovisanju investicionih potencijala Topličkog okruga, ali i svim ostalim aktivnostima koje mogu doprineti ubrzanom razvoju ovog okruga.

Projekat Link Up Serbia II finansira Austrijska razvojna agencija (ADA), a sprovodi Međunarodni centar za razvoj migracionih politika (ICMPD). Nacionalni partner na projektu je Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, dok su implementacioni partneri Razvojna agencija Srbije (RAS), Privredna komora Srbije i 6 regionalnih razvojnih agencija: RAREI (Beograd), RRA Braničevo – Podunavlje (Požarevac), Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga (Leskovac), RRA Jug (Niš), REDASP (Кragujevac) i RARIS (Zaječar). Geografski fokus u Srbiji je Beograd, Šumadijski i Pomoravski okrug, Braničevo i Podunavlje, Zaječarski i Borski okrug, Nišavski, Pirotski i Toplički okrug, Jablanički i Pčinjski okrug. Fokus ka dijaspori su prva i druga generacija dijaspore u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com