Društvo

Sve prolazi, samo istina ostaje – TRIBINA O 549. MOTORIZOVANOJ BRIGADI

Tribina pod nazivom ,,549. motorizovana brigada u odbrani naroda i države 1998/99″  održana je u maloj sali Doma Vojske u Nišu.

Prvo su se pripadnici herojske brigade okupili ispred murala – Herojima sa Paštrika 98/99, kod stadiona Čair, Yatim je usledio prijem kod Komandanta Kopnene Vojske Srbije general-potpukovnika Milosava Simovića, gde je u sklopu prijema omogućeno i razgledanje muzeja u zgradi KoV-a.

Foto: Mladen Stanković

“Komandanti, starešine i vojnici iz brigade imali su samo reči hvala se za sve što su u muzeju videli. Pogotovu im se svideo deo sa naoružanjem, dok je najveći utisak kao i kod većine posetilaca ostavila spomen soba. Mesto gde se nalaze imena, prezimena i slike poginulih na KiM 98/99, kod boraca i starešina su vratile tužne scene pogibije saboraca. Ovaj poseban deo muzeja uz bogoslužbeni prostor, su pokazatelji da poginuli u odbrani otadžbine nisu zaboravljeni. Svih 87 poginulih iz 549. mtbr, nalaze se na nebeskom svodu, među ostalim div-junacima koji su utkali ono najvrednije što su imali za odbranu otadžbine, a to je život”, kaže Mladen Stanković, niški istoričar.

Nakon obilaska muzeja, u maloj sali Doma Vojske u Nišu održana je tribina pod nazivom – 549. mtbr u odrbani države i naroda na KiM 98/99. Na tribini, glavni akteri su se prisećali ratnih dešavanja u regionu Metohije tokom 1998. godine i učešću brigade u suzbijanju šiptarskih terorista koji su vršljali u njenom rejonu delovanja. Da bi u drugom delu, glavni osvrt bio na NATO agresije i odbrani granice tokom operacije ,,Strela”.

Foto: Mladen Stanković

“Nakon uvoda u tribinu, zamoljen od strane gostiju, prisutnima se obratio i general Simović. Kao i mnogo puta do sada, general je uspeo svojim govor da oduševi slušaoce i pojedinima natera suze na oči. Zahvaljujući svojim odličnim retoričkim sposobnostima, još jednom je opravdao epitet sjajnog govornika. Iako je najavio da zbog porodičnih obaveza mora ranije otići… General je nakon prvih sat vremena tribine ustao i rekao – Ne mogu da odem, ovakva priča mora da se čuje do kraja”, kaže Stanković.

Tribinu je kao i u ratu izneo komandni kadar u sastavu general Božidar Delić i general Stojan Konjikovac, dok su borce predstavljali dobrovoljac Albert Andijev i vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka Bratislav Ševarlić i Bojan Urošević.

“Članovi brigade i ovom prilikom pokazali kao i u ratu i da su na tribini bili – Svi za jednog, jedan za sve. Što ovo spominjem? Jedinstveno kao tokom rata, došli su u velikom broju redovni vojnici, dobrovoljci i rezervisti iz: Beograda, Požarevca, Jagodine, Aleksinca, Pirota, Niša, Leskovca, Vlasotinca, Kuršumlije… jedan iz Švajcarske (ovom prilikom neću mu spominjati ime, dovoljno je crveneo kada ga je prozvao general Delić ), da podrže braću po oružju, tokom sećanja na herojske podvige brigade i palu braću i sestre”, kaže ovaj niški istoričar.

Uspeh je još veći, jer onima kojima je bila tribina namenjena, izašli su zadovoljni svime što su čuli i videli. S obzirom da je pored priče, tribina propraćena velikim brojem karata, slikama i video snimcima, koji su dali posebnu draž i dodatno motivisalo publiku da pomno prate izlaganje.

“Nakon završetka tribine, ekipa od dvadesetak pripadnika brigade sa osmehom na licu sumirala je utiske tribine. Konstatacija jednog od njih je pogodila poentu – Gledam vas ovako sve lepo nasmejane. Zbog toga, znam da smo večeras uradili pravu stvar, zbog koje smo svi srećni i zadovoljni. NEMA NAZAD, IZA JE SRBIJA”, završio je Stanković opis događaja oko i za vreme održavanja tribine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com