Društvo

Sve je više starijih osoba koje koriste usluge Gerontološkog centra

Za razliku od nekih prošlih vremena, sve je veći broj starih osoba koje žele da koriste usluge Gerontoloskog centra, ali i pored toga lista čekanja za dobijanje mesta u ovoj ustanovi nije velika, kaže direktor Milan Stevanović. Najteže se dolazi do mesta na Odeljenju za demenciju i negovanje nepokretnih, kaže direktor doma Milan Stevanović.

“Lista čekanja postoji, ali nije velika. Najviše problema imamo na odeljenju za demenciju koje raspolaže samo sa 50 kreveta, dok u Specijalnoj bolnici Gornja Toponica ima oko 25 kreveta”, kaže Milan Stevanovića, direktor Gerontološkog centra u Nišu. “U odnosu na veličinu grada i broj stanovnika koji mi pokrivamo može se sreći da je ovaj broj nedovoljan i da su naši kapaciteti oskudni”.

Inače, Gerontološki centar u Nišu zajedno sa Prihvatnom stanicom koja se nalazi u njegovim prostorijama, ima oko 300 mesta.

Prema rečima Milana Stevanovića, Gerontološki centar  je ustanova otvorenog tipa pa korisnici koji koriste usluge Centra mogu u toku dana ili u vreme vikenda da napuste Centar, da se prošetaju, odu do obližnjeg parka, obiđu trgovine i posete porodicu i rodbinu.

Mada je nekada osobama trećeg doba bilo teško da se odluče za smeštaj u Gerontološkom centru sada to većina njih prihvata sa lakoćom.

“Ovde imamo sve što nam je potrebno, počev od zdravstvene nege do ostalih, ličnih usluga”, kaže jedna korisnica. “Ponekad i ne postoji potreba da napustimo dom jer sve što želimo možemo ovde da dobijemo. Posebno mi je drago da u slobodno vreme koja sada imam na pretak mogu da se družim sa svojim vršnjacima, a za razgovor postoji puno tema koje nas i povezuju”.

U Gerontološkom centru se redovno organizuju i najrazličitije manifestacije kojima korisnici ispunjavaju slobodno vreme. Proslave rođendana su već uobičajene, a ničiji se ne zaboraclja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com