Društvo

Sve je više mladih Roma u školskim klupama

Najveći pomak u poboljšanju položaja Roma poslednjih godina učinjen je na polju obrazovanja i već sada ima mnogo više svršenih srednjoškolaca i mladih Roma koji obrazovanje nastavljaju na fakultetima i dobijaju diplome visokoškolskih ustanova, kaže Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, dodajući da je njihov cilj da imamo što veći broj obrazovanih Roma.

On je o tome govorio na prijemu u Gradskoj kući za članove Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, a u susret Svetskom danu Roma koji se obeležava 8.aprila. U nišu po zvaničnoj statistici živi 6.000 Roma.

„Na unapređenju brazovanja Roma intenzivno se radi. Pre svega na upisu đaka romske nacionalnosti u srednje škole i fakultete. Romi dobijaju stipendije tako da ima pomaka kada je reč o obrazovanju. Vlada Republike Srbije najavila je i izgradnju socijalnih stanova za Rome. U nekim opštinama su ti stanovi već i završeni, kao što je u Ubu, Odžacima i Svulajncu“, kaže Nakić.

Svetislav Jovanović, iz Nacionalnog saveta Roma, kancelarija u Nišu je potvrdio podatak da postoji veliki pomak kada se radi o položsju Roma u Nišu.

„Grad Niš ima čime da se pohvali što se tiče unapređenja položaja Roma. Tu su stipendije, izgradnja kuća i Kulturni centar koji će početi da radi. I ovo je velika čast, da najveći zvaničnici Nacionalnog saveta budu u Gradskoj kući i da na ovaj način obeležavamo nedelju pred Međunarodni dan Roma. U Nišu se otvaraju fabrike i to je prilika za zapošljavanje Roma. Stvari idu na bolje . Romska zajednica će osetiti boljitak ako nastavimo ovom uzlaznom putanjom”, rekao je Svetislav Jovanović.

Obeležavanje Međunarodnog dana Roma prilika je da ukažemo na probleme sa kojima se Romi susreću i njihov zaista težak položaj u društvu, kazala je Tijana Đorđević Ilić, gradska većnica.

“Kao lokalna samouprava smo kroz razne akcije unapredili njihov položaj i uključili ih u sve sfere društvenog života. Po tome je Niš odmakao u odnosu na sve druge gradove. To najbolje govori podatak o stipendiranju Romske dece koji se školuju u srednjim školama, gde smo dodelili ugovore za 24 stipendista. A to je početak svega. Loš položaj u društv i življenje u neformalnim naseljima je nešto što tek treba rešavati”, kazala je Tijana Đorđević Ilić.

Planova za udućnost ima mnogo. I dalje će na prvom mestu biti obrazovanje, kultura i informisanost, službena upotreba jezika i pisma.

“Iniciraćemo u opštinama u kojima za to postoji zakonski okvir uvođenje službene upotrebe jezika i pisma. Radićemo na upisu učenika u srednje škole, stipendiranju romskih učenika i upisa svršenih srednjoškolaca na fakultete. Ovde u Nišu smo u razgovoru sa lokalnim funkcionerima dogovorili otvaranje Romskog kulturnog centra koji bi radio pod okriljem Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. Tu će biti ukljućeni svi predstavnici Roma sa teritorije Niša“, naglasio je Dalibor Nakić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com