Kultura

Sve je spremno za 27. Internacionalne horske svečanosti

Niš će, od četvrtka 5. jula do nedelje 8. jula, po 27. put biti domaćin Internacionalnih horskih svečanosti. Više od 400 učesnika – dirigenata i pevača iz različitih krajeva sveta svoj talenat i umeće prikazaće na Letnjoj pozornici – gde je i zvanični deo takmičenja, kao i na nekoliko lokacija u gradu gde će biti organizovani revijalni nastupi .

Svečano otvaranje zakazano je za četvrtak, 5. jul, u 20.30h na Letnjoj pozornici. Prvo veče festivala rezervisano je za hor i simfonijski orkestar Radio -televizije Srbije, a nastupiće i združeni niški horovi- hor crkve Svetog Nikole sa prijateljima, hor Voda živa i hor profesora Muzičke škole Niš.

Organizatori najavljuju i “Open singing”, gde će pevači animirati publiku da zajedno zvedu neke od popularnijih pesama koje su horovi pripremili.

Nišlijama će posebno zanimljiv biti 6. jul, kažu organizatori, kada će od Pravnog fakulteta, preko Trga kralja Aleksandra, Obrenovićeve, pa do Letnje pozornice biti organizovan svečani defile učesnike.

Defile počinje od 18h, a V.D. direktora Niškog kulturnog centra Srđan Savić navodi da će ovogodišnji defile biti poseban i zbog toga što će, zbog većeg budžeta festivala, ove godine najveći broj učesnika biti prisutan tokom sva četiri dana festivala, što praktično znači da će Nišlije u petak na ulicama grada moći da čuju i upoznaju gotovo sve pevače festivala.

“Svaki od horova koji se takmiče imaće i obavezu jednog kraćeg javnog nastupa na nekom od relevantnijih i prometnijih gradskih punktova i lokacija.”, najavljuje Savić. “Neki od punktova biće kod crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene, u Obrenovićevoj ulici, na platou ispred Narodnog pozorišta. ”

U takmičarskom delu nastupiće horovi iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Segedina, kao i oni iz Grčke, Mađarske, Bugarske, Republike Srpske.

Komplet karata košta 500 dinara, a mogu se kupiti od 9 do 15 sati u NKC-u. Pojedinačne karte koštaće 200 dinara, ali će one u prodaji biti tek nakon prve večeri festivala. Kompletan program festivala možete pronaći na sajtu Niškog kulturnog centra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com