Društvo

Sve češće nestaju slavine sa gradskih česmi

Gradska opština Medijana popravila je sve javne česme koje se nalaze na njenoj teritoriji pre nego su počele tropske vrućine, svesni situacije da su one jedino mesto na kome sugrađani mogu da se rashlade u ove vrele dane. Bez obzira na brigu koju ova opština poklanja javnim česmama, problemi se uvek iznova javljaju, a glavni krivci su oni koji iz nekog razloga skidaju tek postavljene i nove slavine.

Tako pojedine česme ponovo nisu u ispravnom stanju, a neke od njih čekaju i ozbiljnije popravke kaže Saša Markišić, načelnik opštinske uprave GO Medijana. Jedan od problema sa kojim se ova opština suočava su i računi koji im stižu zbog toga što voda non-stop curi i koji su zbog toga uvećani za nekoliko stotina hiljada dinara.

“Mada su sve česme pre početka letnje sezone pregledane, popravljene i dovedene do upotrebnog stanja, neke od njih već posle nekoliko dana ostanu bez slavina. To je bio slučaj sa česmom u samom centru grada u parku na Sinđelićevom trgu kojoj su skinute sve slavine. Mi smo to popravili i sada je česma u redu”.

Markišić kaže da većina česama bez slavina ostaje u toku noći.

“Inspektori česme obilaze svakodnevno, prijavljuju kvarove koje primete, a opština u saradnji sa Niš stanom to rešava istog dana”, kaže Markišić. “Pošto smo primetili da slavine nestaju uglavnom noću pojačaćemo njihovu kontrolu i obilazak, posebno u večernjim satima. Javne česme su javno dobro i služe za dobrobit svim građanima i otuda nam je neshvatljivo da neko to stalno uništava”, kaže Markišić.

Markišić dodaje da za sada ne funkcioniše česma kod Palilulske rampe jer je pukla vodovodna cev ispod zemljine površine što zahteva ozbiljniju rekonstrukciju, a to ne spada u redovno održavanje. Slična je situacija i sa česmom “puž” u parku Čair koja je u neispravnom stanju, takođe, zbog puvanja cevi ispod zemlje.

“Česma puž biće kompletno zamenjena zbog njenog samog izgleda i mozaika koji se utkan u nju, ali biće potpravljena. Do kraja popravke pokušaćemo  da  kod mini fontane pustimo dve slavine da ima vode u parku”, kaže Markišić  koji dodaje da ne rdi ni Donina ćesma u Episkopskoj ulici, a koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com