Društvo

Svaki peti učenik ima “Vukovu” diplomu

Prema podacima koji su dobijeni tokom polaganja završnog ispita i upisa u srednje škole u Nišavskom okrugu testove iz srpskog jezika, matematike i kombinovanog testa rešavalo je 3.600 osmaka, a 585 njih je osnovnu školu zabršilo sa  diplomom “Vuk Karadžić”.

U niškim osnovnim školama završni ispit je polagalo 2.527 osmaka, a među njima je bilo 450  “vukovaca”. Podaci pokazuju da je u osnovnim školama Nišavskog upravnog okruga 16 odsto đaka sa svim peticama od šestog do osmog razreda, a u Nišu taj procenat je 18 odsto. Praktično to znači da je u okrugu svaki šesti, a u Nišu svaki peti osnovac “vukovac”. Da li će najbolju učenici niških osnovnih škola opravdati ocene koje su im upisane u đačke knjižice i na završnom ispitu pokazaće analize koje su u toku.

Nadležni u Školskoj upravi u Nišu kažu da je polako počeo da se smanjuje broj učenika sa diplomom “Vuka Karadžića”, a ove godine ih je 120 manje u odnosu na pre dve godine kada ih je bilo oko 700.

I podaci iz škola potkrepljuju ovu sliku, ali i kada se radi o broju učenika koji su “vukovci” tako i broju njihovog smanjenja, odnosno oštrijih kriterijuma kada se radi o ocenjivanju.

U OŠ “Radoje Domanović” ove godine je završni ispit polagalo  74 đaka. Školu je sa “vukovom” diplomom završilo 12 učenika. To znači da je svaki  đak u ovoj školi imao sve petice o šestog do osmog razreda, ali i da se takmičio iz nekog predmeta ili obalsti i osvojio nagradu, jer su to osnovni uslovi da se dobije zvanje “vukovca”.

Dušica Tričković, direktorka OŠ „Radoje Domanović“; Foto: Privatna arhiva

“Činjenica je da imamo hiperinflaciju “vukovaca” i to se ponavlja godinama unazad”, kaže Dušica Tričković, direktorka OŠ “Radoje Domanović” u Nišu. “Doduše, deca su zaslužila te diplome i to ne možemo da im osporimo, ali smo se, ipak, potrudili da u školi, na predlog Školske uprave u Nišu, pooštrimo kriterijum ocenjivanja. To znači da svakom od učenika, ukoliko mu je potrebna jedna ocena za uspeh sa svim peticama tu ocenu popravimo na Nastavničkom veću, ali samo jednom za tri godine”.

To znači da, ako se nekome na ovaj način izalo u susret u šestom razredu, u naredna dva taj učenik nema više pravo na ovu povlasticu.

“Ranijih godina smo to činili konstantno, svake godine i tako pomagali nekim đacima da ostavre uspeh sa svim peticama”, dodaje Tričković.

Prošlogodišnja situacija na završnom ispitu je opovrgla činjenicu da “vukovci” i sve znaju jer je od svih odlikaša sve zadatke na završnom ispitu rešila samo jedna učenica iz OŠ “1.maj” u Trupalu.

Da li će ove godine odlikaši osvetlati obraz pokazaće vreme, a koliko vrede njihove potice pokazaće se u srednjim školama kada se nađu pred novim izazovima. Ali, i tu je sve relativno.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com