Društvo

Svaka druga žena trpi neki oblik nasilja

Od početka godine u Srbiji su ubijene četiri žene, što je mnogo manje u odnosu na isti period prošle godine kada je ubijeno 18 žena. Datumi koji se na zaboravljaju su 16, 17. i 18. maj 2015.godine kada je u roku od 72 sata ubijeno sedam žena.

“Danas je dan sečanja na žene žrtve nasilja koje su ubijene i to je datum koji je odredila Vlada Srbije jer je 2015.godine u to vreme za samo tri dana ubijeno sedam žena. Ove godine su, od januara do sada, život izgubile četiri žene. I jedna ubijena žena je mnogo, a da ne govorimo o dve, tri ili četiri, ali kada uporedimo sa prošlogodišnjim brojem to je manje jer je u istom ovom periodu ubijeno 18 žena, a 2018.godine nastradala je 31 žena”, kaže Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu. Tim povodom je ova ustanova organizovala okrugli sto u čijem radu su učestvovali predstavnici ustanova i institucija koje se bave ovim problemom.

Prema njenim rečima nasilje koje kulminira ubistvom ne dešava se odjednom. Ono traja godinama ali žene o tome ćute. Ona objašnjava da postoje tri ključna faktora rizika za ubistvo žene.

“Sigurna sam da se nasilje koje kulminiralo ubistvom nije desilo preko noći već da je trajalo godinama. Uostalom i psiholozi koji se bave ovom problematikom to potvrđuju, a sa tima se slažu i njihova rodbina, prijatelji i komšije koji često, nakon ubistava, potvrde da je bilo svađa u kući”, kaže Sonja Šćekić. “Postoje tri ključna faktora rizika za ubistvo žene. To je, pre svega, ljubomora nasilnika, zatim odluka žrtve da napusti nasilnika i posedovanje oružja”.

Sigurna kuća je od početka godine na smeštaju imala 20 žena i 25 dece kaže Šćekić, što je istovetno kao u ovom periodu prošle godine.

“Prethodnih godina smo imali na smeštaju 44 žena i 55 dece. Godinama to tako izgleda. Ustanova postoji sedam godina i od osnivanja do sada ona nikada nije bila, nažalost, prazna. Naša najmlađa štićenica imala je 18, a nastarija 78 godina. U najvećem broju slučajeva žene u Sigurnu kuću dolaze sa decom”, kaže Sonja Šćekić.

Kako objašnjava Šćekić prethodnih godina se oko 50 odsto štićenica Sigurne kuće ponovo vraćalo nasilniku, dok je sada taj procenat pao na 10 odsto. Ona dodaje da ono što je dobro jeste da zakon o sprečavanju nasilja daje rezultate, što se vidi po većem broju prijava nasilja. Takođe primena hitnih mera sprečavanja nasilja je sada veća.

Važan factor za izlazak žena iz kruga nasilja je njihovo ekonomsko osamostaljivanje na čemu se u Sigurnoj kući stavlja poseban akcenat. Pomak je učinjen i kada se radi o primarnim porodicama žena, žrtvama nasilja.

“Ranijih godina se mali broj žena iz Sigurne kuće ili bežeći od nasilnika vraćao svojoj biološkoj porodici. Razlog je bio jednostavan jer ni članovi njene primarne pordice nisu želeli da prihvate to da ona trpi nasilje u vezi u kojoj se nalazi. Sada se situacija promenila, roditelji sve češće pokušavaju da zaštite svoju odraslu decu koja su žrtve nasilja i daju im podršku da izađu iz pakla u kome su se našle”, zaključuje Sonja Šćekić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com