Društvo

Svaka deseta devojka i svaki četvrti mladić pristaju na šamar

Psihološko Savetovalište za studente SKC-a Niš u saradnji sa Sigurnom kućom za žene i decu žrtve porodičnog nasilja Niš, organizovalo je tribinu pod nazivom „Prepoznaj nasilje u partnerskim odnosima“. Predavači su bili Sonja Šćekić, psiholog, direktor Sigurne kuće i  Maja Todorović, psiholog u ovoj ustanovi koja predstavlja utočište za žene i decu žrtve porodičnog nasilja. Posmatrano sa te strane one su i najpozvanije da govore o ovom problemu jer pored teorije one se sreću i sa stvarnim problemima osoba koje su pretrpele nasilje.

“Cilj tribine je da motiviše mlade da ne pristaju na nasilne partnerske odnose, ali i da ne ćute kada se nasilje događa nekom drugom”, kaže Sonja Šćekić.

Partnersko nasilje je ozbiljan društveni problem i veliki je broj osoba koje svakodnevno trpe različite vidove nasilja. Rezultati istraživanja sprovedenog na uzorku od 415 mladih osoba u Srbiji pokazuju da svaki četvrti mladić i svaka deseta devojka smatraju da jedan šamar ne predstavlja nasilje.

“Za suzbijanje partnerskog nasilja veoma je važno znati prepoznati nasilje, raditi na podizanju svesnosti o partnerskom nasilju i naravno, osnažiti i  podržati žrtve nasilja da prijave isto”, dodaju učesnice tribine.

Studenti fakulteta Univerziteta u Nišu sun a ovoj tribini mogli i da se upoznaju sa rezultatima istraživanja „Mladi i partnersko nasilje“, koje je Sonja Šćekić  sprovela sa studentima Pravnog i Filozofskog fakulteta u Nišu.

Ovo istraživanje je obuhvatilo 180 studenata.

“Od ovog broja dve osobe su bile u nasilnoj vezi. Oko osam posto ispitanika je imalo u ranijem periodu emotivnu vezu u kojoj je bilo nasilja, ali su te veze prekinute. Iznenađujući podatak je da je čak 50 posto ispitanika smatralo da je ljubomora sastavni deo ljubavi”, kaže Sonja Šćekić.  “Moje lično mišljenje je da su studenti u ovom slučaju mislili na ljubomoru kao normalnu pojavu u partnerskom odnosu koja se ne definiše kao nasilje”.

Sonja Šćekić dodaje da su je neki od odgovora studenata u istraživanju naterali na razmišljanje pa i na to da je sa mladima potrebno raditi kada se radi po pitanju nasilja u partnerskim odnosima.

“Na pitanje „ da li je jedan šamar nasilje“, veliki broj mladih smatra da nije”, kaže Šćekić. “ To me je iznenadilo jer svaki šamar je početak nasilja. Ako dozvole jedan za njim će uslediti i drugi, a situacija će iz dana u dan biti sve gora“.

 I pored svega, ohrabruje to što su mladi spremni da progovore i pretrpljenom nasilju u partnerskim vezama.

“Dobar broj ispitanika je navo da bi, ukoliko bi bili žrtve nasilja, o tome obavestili nekog od svojih prijatelja, a veliki broj njih je navelo da bi to reklo i svojim roditeljima. To je ohrabrujuće jer je jako važno da se o naselju progovori”, zaključuje Sonja Šćekić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com