Zdravlje

Sva vodeća imena srpske kardiologije, regiona i Evrope u Nišu o novinama u lečenju

Deseti jubilarni kongres “Kardionaisus”, koji organizuje Klinika za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra, otvoren je danas u Nišu i okupio oko 250 stručnjaka iz oblasti kardiologije iz Srbije, regiona i Evrope.

Prema najavama organizatora, tokom tri dana stručnog simpozijuma, više od 40 eminentnih predavača iz Srbije i inostranstva, u 19 sesija, predstaviće sve nove evropske preporuke za prevenciju, dijagnozu i lečenje kardiovaskularnih bolesti, koje su prema zvaničnim statističkim podacima, vodeći uzrok povećane stope smrtnosti u svetu.

Svečanom otvaranju, prisustvovao je i veliki broj lekara svih relevantnih zdravstvenih ustanova koje se bave lečenjem bolesti, ali i brojni studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Foto: UKC Niš

U godini, koja je, kako kažu nadležni sa kardiološke klinike niškog Univerzitetskog kliničkog centra, posebno važna za ceo kolektiv, jer donosi nekoliko jubileja- 55 godina od osnivanja Кoronarne jedinice, 45 godina od ugradnje prvog pejsmejkera, 20 godina rada interventne kardiologije i čak deceniju od “osnivanja” škole ultrazvuka srca, ovogodišnji jubilarni kongres i sam broj zvanica i sastav predavača, samo je dokaz uspeha dugogodišnjeg rada osoblja čitave Кlinike i svesrdnog zalaganja svih nadležnih, da budu među najboljima u svom poslu u Srbiji, a i šire.

Prvi čovek niškog Univerzitetskog kliničkog centra, prof. dr Zoran Perišić, koga inače smatraju jednim od najboljih u struci, kada je u pitanju interventna kardiologija u zemlji i inostranstvu, ističe da je izuzetno ponosan na sve svoje kolege i na uspehe koje godinama ostvaruju u oblasti lečenja bolesti srca.

“Ovo je kruna naučnog rada niške kardiologije gde pokazujemo ono što radimo i znamo.Кardiologija vidi svoje mesto unutar jakog kliničkog centra i nas ne iteresuje neka druga koncepcija rada osim ove koju imamo i zato podržavamo sve ove ideje koje dovode u svim organizacionim jedinicama do ovakvih kongresa, ovakvih sastanaka i ovakvih naučnih skupova.To je ono što je uloga nastavno naučnog centra. Ne samo lečenje pacijenata već i stvaranje novih, kvalitetnih lekara „, rekao je prof.dr. Perišić.

Timskim radom, dobrom radnom atmosferom i istaknutim učešćem, niška Кlinika za kardiologiju, prepoznata je u srpskoj i svetskoj kardiologiji, a kako navodi rukovodilac ove organizacione jedinice UКC Niš, doc. dr Tomislav Кostić, zahvaljujući stalnom usavršavanju i težnji da budu još bolji lekari , ova Кlinika je danas u prilici da pruži najbolje moguće lečenje, svim pacijentima koji gravitiraju ka ovoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi tercijarnog tipa južno od prestonice.

Doc. dr Tomislav Kostić, direktor Klinike za kardiologiju

„Veoma sam ponosan na to što smo uspeli da ove godine okupimo 250 učesnika i ne sumnjam da će tako biti i svih narednih godina.Ovo je važan skup i važan događaj kako za niško zdravstvo tako i za kardiologiju u čitavoj Srbiji“, rekao je doc.dr Кostić.

Prema navodima niških stručnjaka, kao jedina tercijarna ustanova ovog tipa na jugu Srbije, ponosni su što mogu da prikažu slučajeve iz njihove kliničke prakse, transtorakalne i transezofagealne ehokardiografske dijagnostike, kao i slučajeve iz interventne kardiologije, pejsmejker centra i elektrofiziološke laboratorije. Jedna od sesija, pod nazivom „HEART TEAM“ biće i zajedničko predstavljanje rezultata rada kardiologa i kardiohirurga iz različitih ustanova Srbije.

Prema rečima svih nadležnih i organizatora „Кardionaisusa X“, jedan od najbitnijih faktora uspeha celokupnog zdravstva u Nišu, jeste zapravo sama naučna baza, gde se obrazuju i oblikuju mladi kadrovi u zdravstvu, a to je Medicinski fakultet niškog Univerziteta.

„Ovaj kongres okuplja najuglednije srpske kardiologe, one koji su sasvim sigurno nosioci progresa u ovom delu Evrope, a istovremeno idu u korak sa svetskim trendovima u ovoj oblasti medicine. Medicinski fakultet se ponosi niškim kardiolozima i svojom kardiologijom koja zahvaljujući izuzetno kvalitetnim lekarima ima odličnu perspektivu.Medicinski fakultet će nastaviti da pruža podršku i otvara nove perspektive za razvoj niške kardiologije“, rekla je na otvaranju prof.dr Dobrila Stanković Đorđević dekanica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Foto: UKC Niš

Učešće u predavanju na jubilarnom kongresu i ove godine, već po tradiciji, imali su i predstavici struke iz Instituta Niška Banja.

U toku kongresa, organizovane su i različite vrste radionica, poput ehokardiografska radionica, radionica intravaskularnog imidžinga, kao i radionica, na kojoj učesnici mogu da saznaju sve što ih interesuje o pejsmejkerima i savremenim trendovima vezanim za njihovu ugradnju i dalju kontrolu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Ne dao Bog nikome da im ovi “eminentni” “strucnjaci” (pogotovu nishki) ikada zatrebaju.

  2. Zna li se zvanicno kada ce ovi koji su napunili 65 godina otici konacno u penziju,posto su uzurpirali neke funkcionerske pozicije i ne misle da ih prepuste mladjima?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com