Zdravlje

Suvereni Malteški red donirao specijalne maske Klinici za kardiohirurgiju

Suvereni Malteški red donirao je Klinici za kardiohirurgiju KC Niš 20 specijalnih maski za respiratore sa Šarlotovom valvulom, koje se mogu koristiti kod pacijenata koji se nalaze na respiratorima, ali i kao zaštita za osoblje koje radi u jedinicama u kojima postoji veliki stepen kontaminacije. Donaciju su uručili Njegova Ekselencija monsinjor Stanislav Hočevar i savetnik za humanitarne poslove u Ambasadi Suverenog Malteškog reda prof. Nenad Prokić.

Njima se zahvalio direktor Klinike za kardiohirurgiju prof. dr Dragan Milić, koji je istakao da je ova donacija veoma značajna jer se događa u trenutku kada se koronavirus vratio u našu zemlju.

“Donacija je stigla iz Italije, zemlje koja je bila najjače pogođena pandemijom koronavirusa i pokazuje se u ovim najtežim vremenima kolika je hrišćanska solidarnost među nama, što je sjajno. Uvek mora da se dese neki tragični događaji kako bi se ljudi okupili svi zajedno oko jednog cilja, koji dokazuje jedinstvo u veri i jedinstvo u Bogu”, poručio je prof. dr Milić.

Foto: P. V.

Nj. E. monsinjor Stanislav Hočevar poručio je da je njegova dužnost, ali i čitave Katoličke crkve, da podstiču sve na humanitarno delovanje i solidarnost.

“Naša crkva na poseban način razvija socijalno učenje i da je potrebno, što i sam Sveti otac papa Franja na poseban način pokazuje, da u ovo vreme moramo svi mi, na jedan sasvim novi način, izražavati solidarnost. Ne samo u tom smislu da konkretno lečimo bolesnike, radimo na prevenciji budućih bolesti, već da na širem, rekli bismo antropološkom području, razmišljamo kakvu ćemo budućnost graditi”, kazao je Hočevar.

On je istakao da moramo živeti u odgovornosti za čitavo čovečanstvo, jer je ono, kako navodi Hočevar, jedna velika porodica.

Foto: P. V.

Prof. Nenad Prokić, saventik u Ambasadi Suverenog Malteškog reda podsetio je da ovo nije prvi pud da su predstavnici Ambasade u Nišu.

“Ja sam savetnik u Ambasadi Malteškog reda za humanitarne poslove i mislim da je grad Niš posebno blizak Ambasadi jer smo tu radili puno projekata. Nadam se da ovo nije poslednji projekat, videćemo se uskoro ponovo”, izjavio je Prokić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Гледам Небојшу Ранђеловића – Нецера па се бојим да није иницијативни одбор ЛДП. Човек се не уклапа у овај амбијент.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com