Kultura

POČINJU 44. NIŠKE MUZIČKE SVEČANOSTI: Odjek Paganinija za početek NIMUS-a

Niški muzički festival NIMUS po tradiciji će biti otvorene sutra u 20 sati, koncertom niških simfoničara, uz koje će kao solista nastupiti violinista koji je obeležio evropsku muzičku scenu Mario Hosen, pod dirigentskom palicom Svilena Simeonova.

Na programu su dela Betovena, Paganinija, Maskanjija i Rosinija, a komcert je nazvan “Odjek Paganinija”. Ljubielji muzike, gotovo svih žanrova, imaće priliku da uživaju u lepoti zvuka do 7.novembra kada se NIMUS završava. Organizatori su najavili veliki broj učenika pažljivo odabranih,kako iz zemlje, tako i inostranstva, a ovog puta će biti za svakoga ponešti, počev od klasične muzike, preko džeza, do tradicionalne muzike.

“Ove godine imamo ukupno devet koncerata na tri lokacije, u Sali Simfonijskog orkestra, u velikoj Sali NKC-a i u Narodnom pozorištu. Na taj način želimo muziku da približimo svim građanima u svim opštinama, a svakako je ovo veliki festival koji živi i radi 44 godine i kojim Niš može da se podiči. Festival otvara veliko ime u svetu violinizma Mario Hosen, a koncert je nazvan “Odjek Paganinija”, kaže Svetozar Vezenković, direktor Simfonijskog orkestra u Nišu. “Na zatvaranju ponovo, tradicionalno nastupa niški Simfonijski orkestar, a solista je ruska pijanistkinja Zlata Čočijeva. Na programu će se naći dela Rahmanjinova i Čajkovskog”.

Prema rečima Vesne Bratić, selektora festivala, Niške muzičke svečanosti će ove godine obeležiti,pre svega, žanrovska raznovrsnost što je dobro za publiku jer će svako moći da nađe nešto za sebe.

“Biće i roka i pop muzike, panka, džeza, etno muzike, horske i starogradske muzike.Imaćemo i dosta izvođača, grupa, trija, kamernih orkestara. Sve to čini festival velikim, moćnim, snažnim, interesantnim i očekujumo publiku u velikom broju”, kaže Vesna Bratić koja je najavila i goste iz Makedonije.

“Iz Makedonije nam dolazi Trio Aura, a njegovi članovi su muzičari koji su profesori na Muzičkoj akademiji u Makedoniji, dosta putuju, a pojedinačno su nastupali i u Karnegi holu, ali su poznati po tome što izvode staru makedonsku muziku, odnosno nove kompozitore, a muzika je zasnovana na folkloru. Prvi put na NIMUS-u sarađujemo sa Muzičkom školom, a na festivalu će nastupati Viktor Radić koji je laureat 15.Međunarodnog festivala pijanista. O Biljani Krstić nije potrebno posebno govoriti,koja je Nišlijka i drago nam je da nastupa na NIMUS-u. Prvi put ove godine na festivalu će moći da se čuje i džez muzika”, kaže Vesna Bratić.

Gudački kvartet “Kreativo” i bubnjar Đorđe Hart, na čijem će se repertoaru naći rok numere, nastupiće 30. oktobra u Sali Niškog kulturnog centra.

Pijanista Viktor Radić, laureat 15. Međunarodnog takmičenja pijanista u Nišu, nastupiće 31. oktobra u Niškom kulturnom centru.

Skopski trio “Aura”, Strašo Temkov, flauta, Ana Gaceva, klavir, Marijan Miloševski, fagot, nastupiće na Nimusu 1. novembra u sala Niškog kulturnog centra. Izvešće kompozicije Š. Lefevra, T. Jansa i A. Pjacole.

Biljana Krstić i njen orkestar “Bistrik” dolaze na Nimus 2. novembra.

Džez kvartet “S.T.FUSION”, kanarsko-japanski projekat, koji u Niš dolazi iz Španije, nastupiće 3. novembra u Narodnom pozorištu, a ovaj koncert se organizuje u saradnji sa Naisus džez festivalom.Hor Učiteljska lira nastupa 5. novembra u Sali Niškog simfonijskog orkestra, a prirediće omaž profesoru Jovici Gavriloviću. Kamerni orkestar “Šlezinger” iz Kragujevca, pod dirigentskom palicom Vladimira Milića, dolazi na Nimus 6. novembra (Sala NKC-a).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com